Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?

Na stole
Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na przełomie marca i kwietnia w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się nowalijki. Czy powinniśmy jeść ich jak najwięcej? Czy też są dla nas szkodliwe? 

Młode, wiosenne warzywa, które pojawiają się jako pierwsze w danym sezonie nazywamy nowalijkami. Po okresie zimowym nasz organizm domaga się zastrzyku witamin i minerałów, a także smaku świeżych warzyw. Czy jednak hodowane w sztucznych warunkach warzywa posiadają wartościowe składniki odżywcze? Czy są one zdrowe, czy może nam szkodzą? Co na ten temat mówią eksperci? – Dowiesz się w tym artykule. 

Jakie warzywa to nowalijki?

Do młodych, wiosennych warzyw określanych jako nowalijki zaliczamy:

  • pomidory,
  • ogórki,
  • rzodkiewkę,
  • sałatę,
  • marchewkę,
  • szczypiorek,
  • rzeżuchę,
  • cebulę dymkę,
  • natkę pietruszki.

Nowalijki hoduje się w szklarniach z odpowiednią temperaturą, oświetleniem i wilgotnością powietrza. Zamiast tradycyjnego podłoża do ich uprawy stosuje się mieszaninę ziemi liściowej, torfu, nawozów i mikroelementów. Znane są również tzw. uprawy hydroponiczne, gdzie korzenie roślin zamiast w ziemi, zanurza się w płynnym roztworze składników mineralnych.

Właściwości odżywcze nowalijek

Warzywa szklarniowe mają zbliżoną zawartość witamin i minerałów, do tych uprawianych w tradycyjny sposób. Nowalijki mogą być nieco uboższe w witaminę C i bioflawonidy, ponieważ nie otrzymują takiej ilości światła słonecznego jak warzywa rosnące na polu. 

Różnicę odczujemy jednak przede wszystkim w smaku. Przez ograniczony dostęp do słońca w nowalijkach nie wytwarza się dostateczna ilość cukrów i substancji zapachowych. Dlatego też pierwsze pomidory zazwyczaj nie zachwycają swoim smakiem. 

Eksperci zapewniają, że ilość składników odżywczych w nowalijkach jest wystarczająca i porównywalna z warzywami uprawianymi na polu. Zaleca się zatem ich spożywanie po okresie zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów ze świeżych produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

5 × cztery =

Rekomendowane
Warzywa bez chemii. Jak uprawiać ekologiczne warzywa?
Warzywa bez chemii. Jak uprawiać ekologiczne warzywa?
Choć ekologiczna uprawa warzyw wydaje się skomplikowana i pracochłonna, to nie jest niemożliwa. Przeczytaj nasz poradnik, by dowiedzieć się więcej.
Suszone pomidory. Jak je zrobić samemu?
Suszone pomidory. Jak je zrobić samemu?
Uwielbiasz pomidory w każdej postaci? W te wakacje zrób sam suszone pomidory i ciesz się ich smakiem przez resztę roku.
Jak znaleźć dobrego producenta placów zabaw?
Jak znaleźć dobrego producenta placów zabaw?
Place zabaw są niezwykle popularne wśród dzieci. Dzięki nim najmłodsi mogą prawidłowo się rozwijać oraz poprawiać swoją ogólną sprawność
Ostatnie wpisy