Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?

Na stole
Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na przełomie marca i kwietnia w sklepach i na targach zaczynają pojawiać się nowalijki. Czy powinniśmy jeść ich jak najwięcej? Czy też są dla nas szkodliwe? 

Młode, wiosenne warzywa, które pojawiają się jako pierwsze w danym sezonie nazywamy nowalijkami. Po okresie zimowym nasz organizm domaga się zastrzyku witamin i minerałów, a także smaku świeżych warzyw. Czy jednak hodowane w sztucznych warunkach warzywa posiadają wartościowe składniki odżywcze? Czy są one zdrowe, czy może nam szkodzą? Co na ten temat mówią eksperci? – Dowiesz się w tym artykule. 

Jakie warzywa to nowalijki?

Do młodych, wiosennych warzyw określanych jako nowalijki zaliczamy:

  • pomidory,
  • ogórki,
  • rzodkiewkę,
  • sałatę,
  • marchewkę,
  • szczypiorek,
  • rzeżuchę,
  • cebulę dymkę,
  • natkę pietruszki.

Nowalijki hoduje się w szklarniach z odpowiednią temperaturą, oświetleniem i wilgotnością powietrza. Zamiast tradycyjnego podłoża do ich uprawy stosuje się mieszaninę ziemi liściowej, torfu, nawozów i mikroelementów. Znane są również tzw. uprawy hydroponiczne, gdzie korzenie roślin zamiast w ziemi, zanurza się w płynnym roztworze składników mineralnych.

Właściwości odżywcze nowalijek

Warzywa szklarniowe mają zbliżoną zawartość witamin i minerałów, do tych uprawianych w tradycyjny sposób. Nowalijki mogą być nieco uboższe w witaminę C i bioflawonidy, ponieważ nie otrzymują takiej ilości światła słonecznego jak warzywa rosnące na polu. 

Różnicę odczujemy jednak przede wszystkim w smaku. Przez ograniczony dostęp do słońca w nowalijkach nie wytwarza się dostateczna ilość cukrów i substancji zapachowych. Dlatego też pierwsze pomidory zazwyczaj nie zachwycają swoim smakiem. 

Eksperci zapewniają, że ilość składników odżywczych w nowalijkach jest wystarczająca i porównywalna z warzywami uprawianymi na polu. Zaleca się zatem ich spożywanie po okresie zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów ze świeżych produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie zalety ma podróż pociągiem?
Jakie zalety ma podróż pociągiem?
Podróż pociągiem to jedno z najstarszych i najbardziej klasycznych sposobów na przemieszczanie się z punktu A do punktu B. Mimo to, wciąż oferuje ona wiele zalet, które sprawiają, że jest to popularny wybór dla wielu podróżnych. Poniżej przedstawione zostaną główne zalety podróży pociągiem.
Pasztet z cukinii. Przepis
Pasztet z cukinii. Przepis
Chcesz przygotować wegetariańskie danie dla całej rodziny, ale nie wiesz, co wybrać? Przeczytaj artykuł i przekonaj się, jak prosty jest pasztet z cukinii!
Aktywnego wypoczynek w ogrodzie. Jak stworzyć takie miejsce?
Aktywnego wypoczynek w ogrodzie. Jak stworzyć takie miejsce?
Nie wiesz jak urządzić ogrodową przestrzeń do wspólnych aktywności z rodziną? Przeczytaj nasz poradnik i stwórz miejsce do aktywnego wypoczynku z bliskimi na świeżym powietrzu!
Ostatnie wpisy