Przyjęcie w ogrodzie – menu. 7 pomysłów na szybkie potrawy

Na stole
Przyjęcie w ogrodzie – menu. 7 pomysłów na szybkie potrawy
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Czas rozpocząć sezon ogrodowych przyjęć! Lato kojarzy Ci się jedynie z ciężkimi potrawami z grilla, dochodzącym zewsząd aromatem pieczonego mięsa i koniecznością odpoczywania przez dwa następne dni? Pora pożegnać stare przyzwyczajenia i powitać siedem szybkich potraw, które zachwycą każdego na Twoim garden party.

Grillowane warzywa

Grill nie musi oznaczać niezdrowego jedzenia. Istotny wpływ ma nie tylko rodzaj grilla, który wybierzesz, ale też… To, co grillujesz! Bez wątpienia na grillowane mięso czy ziemniaki musisz poczekać dłuższą chwilę, dlatego zdecyduj się na warzywa. Korzystaj z ciepłych miesięcy i tego, co oferuje Ci Twój własny ogród. Postaw na cukinię, bakłażany czy pomidory. 

Klucz do smacznych i świeżych warzyw z grilla? Nie przesadzaj z przyprawami. Warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku, dlatego wystarczy odrobina soli, pieprzu, ząbek czy dwa czosnku oraz świeże zioła. Tyle wystarczy, by zachwycić gości niepowtarzalnym smakiem i aromatem Twoich błyskawicznie grillowanych, przepysznych warzyw. Pomidory z oregano czy cukinia z tymiankiem zachwycą każdego. Pokrojone na paski warzywa (niezbyt cienkie, by nie spaliły się zbyt szybko, ale też nie za grube, by długo nie czekać) posmaruj oliwą wymieszaną z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Wystarczy kilka minut, by zjeść sycące, a jednocześnie lekkie warzywa.

Grillowane sery

Kto nie lubi serów? Camembert, mozzarella, halloumi… Sery zachwycają różnorodnością smaków i potraw, w których możesz je wykorzystać. Właśnie dlatego mają niesłabnącą liczbę fanów, którzy potrafiliby zrobić naprawdę wiele dla swoich ukochanych przysmaków! A te przecież doskonale sprawdzają się również na grillu. Wystarczy soczysta marynata (na przykład z oregano, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i oliwą) i chwila na grillu, by otrzymać przypieczoną skórę i ciepły, ciągnący się środek. Tak przygotowane camembert czy mozzarella będą przepysznie smakować podane z grillowanymi wcześniej warzywami.

Grillowane owoce

Jako szybki i lekki deser doskonale sprawdzą się grillowane owoce. Największą zaletą tego rodzaju słodkich przekąsek jest to, że dzień wcześniej nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, by przygotować ciasteczka czy upiec tort. Wystarczy chwila na pokrojenie owoców i przygotowanie pysznej marynaty. Jakie owoce wybrać? Zdecyduj się na sezonowe truskawki czy egzotycznego ananasa i awokado. Mało kto wie, że grillowane awokado ma przepyszny, orzechowy smak! Przygotuj owocowe szaszłyki, wcześniej obtaczając kawałki owoców w miodzie z dodatkiem zblendowanej mięty i ziela angielskiego. Dzięki temu grillowane owoce nie będą jedynie słodkie, a nabiorą interesującego, ziołowego aromatu.

Odświeżające sałatki

Przygotowując sery do grillowania, zadbaj o to, żeby kilka zostało na zapas. Dlaczego? Halloumi, mozzarella czy camembert doskonale nadadzą się jako przerywnik do cudownie letniej sałatki. Przygotuj dressing na bazie czosnku, oliwy z oliwek, miodu i octu winnego. Taki miks doskonale sprawdzi się w najróżniejszych zestawach. W letnim gotowaniu chodzi o to, by wybierać to, co sezonowe, świeże i tanie – lub to, co znajduje się w Twoim ogrodzie. Latem na naszych stołach królują pomidory, ogórki, rzodkiewka i sałata. Baw się nimi, szukając swoich ulubionych smaków. Lubisz, gdy świeżość warzyw przełamana jest odrobiną słodyczy? Do sałatki dodaj świeże jasne winogrona lub pokrojone w plasterki gruszki, które doskonale smakują z camembertem czy halloumi.

Warzywne placuszki

Pomimo gorącej pogody pragniesz podać swoim gościom coś ciepłego? Nie przepadasz za grillem albo po prostu go nie masz? Kolejnym prostym i szybkim daniem są warzywne placki. Oprócz tego, że są bardzo łatwe w przygotowaniu, są też tanie! Czy wiesz, że jedną z najpopularniejszych potraw włoskiej kuchni nie są wcale makarony, a właśnie… warzywne placki? Przygotowywane są z tego, na co akurat jest urodzaj. Bardzo popularne są placki z cukinii czy marchewki, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce z grubymi oczkami, dodać ulubione przyprawy, odrobinę oliwy, mąki i jogurtu. Następnie usmażyć i… gotowe! Takie warzywne placuszki możesz podawać z jogurtem, cukrem lub zjeść je razem z warzywną sałatką.

Przepyszne koreczki

Niezależnie od tego, jaką imprezę szykujesz, koreczki to must-have! Dlaczego? Przede wszystkim będą bardzo wygodne do jedzenia przez Ciebie i Twoich gości. Nie brudzą, można zjeść je bez siadania w jednym miejscu, a dzięki różnorodności każdy znajdzie coś dla siebie. Zdecyduj się na takie imprezowe klasyki jak sery (świetnie sprawdzą się gouda, mozzarella czy feta), oliwki, winogrona, papryka, pomidorki koktajlowe czy kapary. 

Na ochłodę – lemoniada

Często zapominamy, że napoje i koktajle również są częścią imprezowego menu. Przygotowanie klasycznej, cytrusowej lemoniady wymaga dużo pracy i kilka godzin gotowania. Nie oznacza to jednak, że musisz z niej rezygnować! Świetną alternatywą jest sezonowa, truskawkowa lemoniada. Wystarczy zblendować truskawki z miętą i cytryną lub limonką, a następnie zalać wodą i dodać kostki lodu. Proporcje zależą wyłącznie od Ciebie – im więcej wody dodasz, tym mniej intensywny będzie smak. Orzeźwienie jednak jest gwarantowane!

Zdjęcie główne: pexels.com/ArtHouse Studio

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wanny ogrodowe. Romantyczny wieczór na tarasie
Wanny ogrodowe. Romantyczny wieczór na tarasie
Rozważasz zakup wanny tarasowej lub ogrodowej? Dowiedz się, dlaczego warto zainwestować w zewnętrzne jacuzzi!
Odkrywając sekrety ekologicznego budownictwa: Praktyczne wskazówki dla właścicieli domów i ogrodów
Odkrywając sekrety ekologicznego budownictwa: Praktyczne wskazówki dla właścicieli domów i ogrodów
Poznaj praktyczne porady dotyczące ekologicznego budownictwa i dowiedz się, jak jego zasady z powodzeniem stosować w swoim domu i ogrodzie.
Zrozumienie i zastosowanie zasad bezpieczeństwa żywności w praktyce gastronomicznej
Zrozumienie i zastosowanie zasad bezpieczeństwa żywności w praktyce gastronomicznej
Dowiedz się, jak prawidłowo zastosować zasady bezpieczeństwa żywności w codziennej praktyce gastronomicznej, aby zapewnić klientom smaczne i bezpieczne posiłki.
Ostatnie wpisy