Lato to pora, w której szczególnie doceniamy warzywa sezonowe, zwłaszcza te z własnego ogródka. Zdrowe, świeże, naturalne – sprawdź, co możesz z nich przygotować przy użyciu piekarnika.
Składniki na frytki: 1 ziemniak,1 batat, 1 burak, 1 cukinia, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 łyżki oliwy extra vergine.
Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros, curry.
Składniki do sosu: 2 łyżeczki musztardy miodowej (lub zwykłej, wymieszanej z połową łyżeczki miodu), 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, pół łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros lub curry.
Przepis: Warzywa należy dokładnie opłukać oraz obrać (z wyjątkiem cukinii). Następnie trzeba pokroić je w słupki i ułożyć na wyściełanej papierem do pieczenia blaszce (powinna być dołączona do piekarnika). Potem wystarczy posypać je pieprzem, solą, oregano i resztą przypraw, a przy pomocy pędzelka posmarować ich wierzch oliwą. Tak przygotowane warzywa należy piec w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po upływie 10 oraz 20 minut można uchylić piekarnik, aby uleciała z niego para. Po 30 minutach powinno się obrócić warzywa kuchenną łopatką na drugą stronę i piec przez 15 minut. W tym czasie można wymieszać składniki na sos, by skropić nim warzywa po ich lekkim ostygnięciu. Miłośnicy ostrych smaków mogą je dodatkowo posypać płatkami chili.
Składniki: 3 lub 4 młode ziemniaki, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 duża czerwona papryka, kilka różyczek brokułowych, 2–3 łyżki oleju rzepakowego.
Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, dowolne zioła.
Przepis: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój, w zależności od wielkości, w ćwiartki lub ósemki. Następnie umyj paprykę, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Dużą blaszkę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa w rządkach. Skrop je olejem i posyp przyprawami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Wyjmij warzywa wtedy, kiedy będą już miękkie.
Składniki:
Przepis:
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza w trybie góra–dół. Ziemniaki obierz, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w cienkie plasterki. Weź duże naczynie żaroodporne, posmaruj je cienką warstwą oliwy, ułóż w nim ziemniaki i oprósz je dokładnie solą oraz pieprzem. Bakłażana i cukinię opłucz i pokrój w półplastry, cebulę w półksiężyce, a następnie znów przekrój je na pół, żeby był krótsze. Przesyp pokrojone warzywa na ziemniaki, oprósz całość solą i lekko przemieszaj. Przełóż do blendera krojone pomidory, czosnek, cukier, sól oraz pieprz. Puszkę po pomidorach napełnij do połowy wodą i dodaj do reszty składników. Blenduj przez chwilę, ale tylko tyle, żeby czosnek i pomidory się rozdrobniły. Otrzymaną masę przelej na warzywa. Później pomidory pokrój w plastry, ułóż na reszcie warzyw, polej wszystko oliwą i dokładnie owiń folią lub szczelnie przykryj pokrywką. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45–60 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu sprawdź, czy sos intensywnie się zagotował i bulgocze oraz czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie, piecz je jeszcze przez 5–15 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15–30 minut. Naczynie wyjmij w momencie, kiedy warzywa będą rumiane, a cała woda odparuje. Briam można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przechowywać go w lodówce przez około 5 dni.