Wyobraź sobie przyjemny zapach świeżo pieczonych pierniczków, który rozchodzi się po mieszkaniu. Brakuje tylko kubka gorącej czekolady, ciepłego koca i ognia, który wesoło tańczy w kominku.
Nie każdy jednak potrafi samodzielnie zrobić pyszne pierniczki. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis, który uda się nawet osobom, które nie potrafią piec. Polecamy tylko wykonać próbę generalną i zrobić przedświąteczne pierniczki już dziś! Oto jeden z najlepszych sposobów na perfekcyjne pierniczki!
Pierniczki to atrybut świąt. Nie chodzi tylko o ich wyjątkowy smak czy zapach, ale również o sam proces pieczenia, który sprawia, że możemy spędzić czas z rodziną. Warto jednak znaleźć najlepszy i najszybszy sposób na ich wykonanie, szczególnie jeśli nie jesteś najlepszy w pieczeniu. Zacznijmy zatem od przygotowania składników, które będą wymagane do wykonania ciasta, które jest bazą do pierniczków.
Potrzebne składniki:
Skoro mamy już wszystkie niezbędne składniki do perfekcyjnych pierniczków, należy je także właściwie połączyć. Liczy się nie tylko ilość składników, ale również kolejność dodawania poszczególnych elementów ciasta. Najpierw należy umieścić w dużej misce wszystkie sypkie składniki, czyli dwa rodzaje mąki, cukier puder, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Możesz je wymieszać łyżką.
Następnie dodaj jajka, wlej masło i miód. Wszystkie składniki połącz ze sobą, aby uzyskać gładką masę. Warto wówczas skorzystać z pomocy robota kuchennego. To dzięki niemu można uzyskać idealnie gładką masę. Najlepiej wyrabiać je około 10 minut, aby powstała z niego lepiąca się kulka. Trzeba ją rozwałkować na grubość maksymalnie 4 mm. Jeśli ciasto będzie się zanadto kleiło na stolnicy, wówczas użyj niewielkiej ilości mąki.
Pamiętaj, że wałkowanie masy na pierniczki na gołym blacie będzie niewygodne i spowoduje, że ciasto będzie się rwać oraz kleić do jego powierzchni, zatem wykorzystanie stolnicy, zarówno tej drewnianej, jak i silikonowej, to strzał w dziesiątkę.
Przed nami najprzyjemniejszy etap, czyli wycinanie wzorków. To od Ciebie zależy, jaki ciastka będą miały kształt. W sklepach z pewnością znajdziesz różne świąteczne foremki. Pamiętaj, aby wykorzystać całe ciasto i nawet jeśli pozostaną Ci jego skrawki, zagnieć je ponownie, rozwałkuj i znowu wytnij wyjątkowe kształty.
Teraz pozostało już tylko pieczenie. Na specjalnym papierze ułóż surowe pierniczki w odstępach. Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i umieść blachę w środku na około 8–10 minut. Długość zależy od wielkości ciastek. Po ostudzeniu możesz je udekorować lukrem, posypką, cukrem pudrem lub jadalnymi flamastrami.
Takie pierniczki są od razu gotowe do spożycia. Nie musisz czekać, aż staną się miękkie. Warto je jednak umieścić w blaszanym lub szklanym pudełeczku, aby wytrzymały do świąt! No, chyba że masz ochotę wcześniej je zjeść, a przed Bożym Narodzeniem przygotować kolejną porcję… Smacznego!
Zdj. główne: Lydia Matzal/unsplash.com