Jak robić nalewki z owoców? To łatwe!

Na stole
Jak robić nalewki z owoców? To łatwe!
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Według ekspertów słowem nalewka można określać tylko 40–50-procentowe napoje alkoholowe przygotowane na bazie ziół, orzechów, kwiatów czy owoców. W Polsce tradycja przyrządzania takich domowych trunków sięga już XVI wieku i do dziś cieszy się dużą popularnością. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę w produkcji nalewek, koniecznie przeczytaj nasz poradnik.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania nalewek wykorzystuje się przeznaczone do tego duże słoje, które można szczelnie zamknąć, co jest niezwykle ważne dla całego procesu. Taki słój można bez problemu kupić w Internecie, niektórych sklepach ogrodniczych, a sezonowo także w większych supermarketach. Dla wygody najlepiej wybrać model ze specjalnym kranikiem. Oprócz słoja niezbędne są także butelki do przelania gotowej nalewki.

Owoce

Nalewki można robić praktycznie z każdych owoców. Najważniejsze, by były dojrzałe, soczyste i aromatyczne. Wybieraj owoce niepryskane i od zaufanych sadowników. Wcześniej musisz je dokładnie umyć i osuszyć, a także oczyścić z szypułek i pestek. W przypadku takich owoców jak czereśnie czy wiśnie niezbędna będzie drylownica.

Alkohol

Najczęściej do produkcji nalewek domowych wykorzystuje się alkohol 60–70-procentowy. Uzyskuje się go poprzez:

  • połączenie czystego spirytusu i wódki w proporcjach 1:1;
  • rozcieńczenie litra czystego spirytusu 400 mililitrami przegotowanej wody.

Bez względu na to, który sposób wybierzesz, pamiętaj, że stężenie alkoholu nie może być wyższe. W przeciwnym razie nie wydobędziesz aromatu z owoców, a nalewka wyjdzie nijaka.

Etapy tworzenia nalewek

Proces przygotowania nalewki składa się z kilku etapów. Są to kolejno:

  • macerowanie;
  • klarowanie;
  • filtrowanie;
  • przelewanie;
  • leżakowanie.

Przyjrzyjmy się bliżej każdemu z nich – na czym polega, ile trwa i czego potrzebujesz.

Jak macerować – trzy sposoby

Macerowanie polega na ekstrakcji i zmiękczaniu składników, w tym wypadku owoców, alkoholem. Produktem finalnym takiego procesu jest tzw. nalew. Są trzy metody maceracji:

  1. zalanie owoców alkoholem – odfiltrowanie nalewu i zasypanie owoców cukrem – odlanie syropu i połączenie go nalewem;
  2. zasypanie owoców cukrem – zlanie syropu i zalanie owoców alkoholem – odfiltrowanie nalewu i połączenie go syropem;
  3. jednoczesne zalanie owoców alkoholem i zasypanie cukrem – w tym wypadku trzeba regularnie potrząsać słojem.

Najpopularniejszy jest pierwszy sposób. W tym wariancie oczyszczone owoce wsyp do ¾ wysokości i zalej je alkoholem. Zamknięty szczelnie słój postaw w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Czas trwania procesu zależy od samych owoców i może to być od kilku dni do nawet 3 miesięcy. 

Gdy nalew będzie gotowy, odlej go przez jałową gazę, a owoce pozostałe w słoju zasyp cukrem. Jako zdrowszą alternatywę możesz użyć miodu. Cukier potrzebuje około 2–3 tygodni, by całkowicie się rozpuścić. W efekcie uzyskasz syrop, który łączysz z nalewem.

Klarowanie i filtrowanie

Nalewka jest na początku dość mętna i pływają w niej resztki owoców. Aby ją oczyścić, przelej napój do butelek i pozostaw na kilka dni. Gdy osad z owoców opadnie na dno, starannie przelej nalewkę do innego naczynia. Kolejny etap to filtrowanie, które powtarzamy, aż nalewka uzyska idealną klarowność. W tym celu użyj jałowej gazy, filtrów do kawy lub kawałka czystego płótna.

Przelewanie i leżakowanie

Oczyszczony z osadu napój możesz rozlać do mniejszych butelek i dokładnie zakręcić. Nalewka musi leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu 2–3 tygodnie (a w niektórych przypadkach nawet 3 miesiące). W tym czasie smaki w napoju dojrzeją i się zharmonizują.

Zdj. główne: Egor Myznik/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać właściwą obudowę do swojej łazienki?
Jak wybrać właściwą obudowę do swojej łazienki?
Dowiedz się, jak dobrze dobrać obudowę do swojej łazienki, pod kątem estetyki, funkcjonalności i trwałości. Zamień swoją łazienkę w prawdziwe spa!
Rozmaryn w kuchni. Uprawa, właściwości i zastosowanie
Rozmaryn w kuchni. Uprawa, właściwości i zastosowanie
Rozmaryn jest aromatyczny i ma mnóstwo właściwości. Zaproś go do swojej kuchni, a Twoje potrawy zyskają niesamowity smak!
Biuro serwisowane – czym jest i dlaczego warto się na nie zdecydować, dla swojej firmy
Biuro serwisowane – czym jest i dlaczego warto się na nie zdecydować, dla swojej firmy
Zdobądź wiedzę na temat wyboru idealnego biura serwisowanego dla twojej firmy. Dowiedz się, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, aby podejmować odpowiednie decyzje.
Ostatnie wpisy