Przetwory z cukinii na zimę do słoików

Na stole
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia to warzywo nie tylko smaczne, ale i bogate w wiele witamin oraz składników mineralnych – ich dostarczanie jest szczególnie ważne zimą. Sprawdź, co warto z niej przygotować na najzimniejszą porę roku.

Kilka słów o cukinii

Jest znana także pod nazwą kabaczka, szczególnie w południowo-wschodnich rejonach Polski, i należy do 20 warzyw najczęściej uprawianych w naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do nas przywędrowała z Włoch. To jedna z odmian dyni, od której zresztą pochodzi jej nazwa – włoskie „zucchina” oznacza właśnie małą dynię. Ceni się ją zarówno ze względu na charakterystyczny smak, jak i niską zawartość kalorii czy wywieranie pozytywnego wpływu na przemianę materii. Nasz organizm pobiera z niej takie witaminy, jak B1, K, C, PP, a także cukry, żelazo, potas, magnez oraz beta-karoten. Do zalet kabaczka należy również to, że nie zawiera metali ciężkich. Wspomaga trawienie i odkwasza organizm, dlatego ze względów zdrowotnych jest szczególnie polecany osobom mającym problem z nadkwaśnością oraz cukrzycą. Powszechnie się uważa, że im jest młodszy, tym smaczniejszy. Jadalne są również jego kwiaty.

Sałatka z cukinią

Poniższy przepis pochodzi z serwisu RegioDom.

Aby ją przygotować, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 2 kg cukinii, 
  • 0,5 kg papryki, 
  • 2 marchewek, 
  • 2 cebuli, 
  • 4 łyżek oleju,
  • 4 łyżek soli.

Samą zalewę zrobisz z: 

  • 1 szklanki octu 6%, 
  • 1 szklanki cukru, 
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 4 liści laurowych,
  • 1 łyżki ziaren gorczycy.

Umyte, nieobrane ze skórki cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w piórka cebulę oraz sól. Przemieszaj składniki i odstaw. Po upływie 2 godzin odciśnij z warzyw nadmiar wody. Na tarce zetrzyj marchewkę, paprykę pokrój w cienkie paski, a następnie połącz z masą cukiniową. Następnie wymieszaj składniki przeznaczone na zalewę i gotuj je tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy przelej ją do warzyw i odstaw ponownie na 2 godziny. Otrzymaną sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, a na koniec do każdego dodaj łyżeczkę oleju. Po dokładnym zakręceniu pasteryzuj słoiki w garnku przez około 15 minut.

przetwory z cukinii
Photo by Ponyo Sakana from Pexels

Cukinia w marynacie z curry

Przepis pochodzi ze strony Fajny Ogród.

Lista składników jest następująca: 

  • 2,5 kg cukinii, 
  • 8 szklanek wody, 
  • 2 szklanki octu, 
  • 1,6 szklanki cukru, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki curry, 
  • biała gorczyca, 
  • sól.

Do garnka wlej wodę i ocet, a potem dodaj czosnek, liście laurowe, cukier, curry i sól. Doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez minutę i odstaw do ostygnięcia. Opcjonalnie możesz odcedzić zalewę. Umyj cukinię i pokrój je w plastry o grubości 0,5 centymetra. Do wyparzonych słoików wsyp po kilka ziaren białej gorczycy, dodaj cukinię i uzupełnij słoiki zalewą. Na koniec pasteryzuj je w piekarniku przez 30 minut w 130 stopniach Celsjusza.

Leczo z cukinii

Przepis pochodzi ze strony Zasmakuj radości.

Do przygotowania lecza potrzebne Ci będą: 

  • 3 kg cukinii, 
  • 2 kg kolorowej papryki, 
  • 1 kg przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego, 
  • 1 kg cebuli, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • 60 ml octu jabłkowego, 
  • 5 łyżek oleju, 
  • 6 łyżek soli (oraz dodatkowa do doprawienia), 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
  • 6 kulek ziela angielskiego, 
  • 4 liście laurowe.

Przepis: Cukinię umyj, opcjonalnie możesz ją też obrać (zwłaszcza jeśli ma grubą skórkę). Odetnij jej końce, przekrój ją na pół wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do dużego garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą. Posyp je 6 łyżkami soli i odstaw na 4 godziny. Później wymieszaj je z pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Polej całość olejem i smaż przez 15 minut.

>> Zobacz też: Tradycyjne ogórki kiszone – przepis

Po podsmażeniu dodaj do nich przecier pomidorowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wlej ocet, wsyp cukier, pieprz i sól, znów doprowadź do wrzenia. Przelej wciąż gorącą masę do wyparzonych słoików i je zakręć. Przenieś je do garnka do pasteryzacji. Zwróć uwagę na to, aby żaden nie dotykał jego bocznych ścianek lub innych słoików. Zalej garnek wodą do ¾ ich wysokości i pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie wyjmij gorące słoiki i ustaw na grubej podstawce dnem do góry. Zaczekaj, aż ostygną i przenieś je do spiżarni.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wybór odpowiedniej kosy spalinowej – na co zwracać uwagę?
Wybór odpowiedniej kosy spalinowej – na co zwracać uwagę?
Wymiary i obudowa standardowej kosiarki bardzo często nie pomagają w zwinnym pokonywaniu kolejnych metrów. Doskonałą alternatywą, która świetnie sprawdzi się w dosłownie „podbramkowej” sytuacji jest kosa automatyczna.
Jak wybrać idealny dozownik do mydła dla twojej łazienki?
Jak wybrać idealny dozownik do mydła dla twojej łazienki?
Odkryj jak idealnie dopasować dozownik do mydła do stylu oraz potrzeb Twojej łazienki. Porady, które pomogą Ci dokonać najlepszego wyboru.
Ognisko w ogrodzie. Palenisko ogrodowe, ruszty i kociołki
Ognisko w ogrodzie. Palenisko ogrodowe, ruszty i kociołki
Paleniska ogrodowe, kociołki i ruszty raz na zawsze zmienią Twoje postrzeganie grillowania! Zobacz, dlaczego w tym sezonie warto postawić na coś innego niż tradycyjny grill!
Ostatnie wpisy