Przetwory z cukinii na zimę do słoików

Na stole
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia to warzywo nie tylko smaczne, ale i bogate w wiele witamin oraz składników mineralnych – ich dostarczanie jest szczególnie ważne zimą. Sprawdź, co warto z niej przygotować na najzimniejszą porę roku.

Kilka słów o cukinii

Jest znana także pod nazwą kabaczka, szczególnie w południowo-wschodnich rejonach Polski, i należy do 20 warzyw najczęściej uprawianych w naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do nas przywędrowała z Włoch. To jedna z odmian dyni, od której zresztą pochodzi jej nazwa – włoskie „zucchina” oznacza właśnie małą dynię. Ceni się ją zarówno ze względu na charakterystyczny smak, jak i niską zawartość kalorii czy wywieranie pozytywnego wpływu na przemianę materii. Nasz organizm pobiera z niej takie witaminy, jak B1, K, C, PP, a także cukry, żelazo, potas, magnez oraz beta-karoten. Do zalet kabaczka należy również to, że nie zawiera metali ciężkich. Wspomaga trawienie i odkwasza organizm, dlatego ze względów zdrowotnych jest szczególnie polecany osobom mającym problem z nadkwaśnością oraz cukrzycą. Powszechnie się uważa, że im jest młodszy, tym smaczniejszy. Jadalne są również jego kwiaty.

Sałatka z cukinią

Poniższy przepis pochodzi z serwisu RegioDom.

Aby ją przygotować, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 2 kg cukinii, 
  • 0,5 kg papryki, 
  • 2 marchewek, 
  • 2 cebuli, 
  • 4 łyżek oleju,
  • 4 łyżek soli.

Samą zalewę zrobisz z: 

  • 1 szklanki octu 6%, 
  • 1 szklanki cukru, 
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 4 liści laurowych,
  • 1 łyżki ziaren gorczycy.

Umyte, nieobrane ze skórki cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do niej pokrojoną w piórka cebulę oraz sól. Przemieszaj składniki i odstaw. Po upływie 2 godzin odciśnij z warzyw nadmiar wody. Na tarce zetrzyj marchewkę, paprykę pokrój w cienkie paski, a następnie połącz z masą cukiniową. Następnie wymieszaj składniki przeznaczone na zalewę i gotuj je tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy przelej ją do warzyw i odstaw ponownie na 2 godziny. Otrzymaną sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, a na koniec do każdego dodaj łyżeczkę oleju. Po dokładnym zakręceniu pasteryzuj słoiki w garnku przez około 15 minut.

przetwory z cukinii
Photo by Ponyo Sakana from Pexels

Cukinia w marynacie z curry

Przepis pochodzi ze strony Fajny Ogród.

Lista składników jest następująca: 

  • 2,5 kg cukinii, 
  • 8 szklanek wody, 
  • 2 szklanki octu, 
  • 1,6 szklanki cukru, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki curry, 
  • biała gorczyca, 
  • sól.

Do garnka wlej wodę i ocet, a potem dodaj czosnek, liście laurowe, cukier, curry i sól. Doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez minutę i odstaw do ostygnięcia. Opcjonalnie możesz odcedzić zalewę. Umyj cukinię i pokrój je w plastry o grubości 0,5 centymetra. Do wyparzonych słoików wsyp po kilka ziaren białej gorczycy, dodaj cukinię i uzupełnij słoiki zalewą. Na koniec pasteryzuj je w piekarniku przez 30 minut w 130 stopniach Celsjusza.

Leczo z cukinii

Przepis pochodzi ze strony Zasmakuj radości.

Do przygotowania lecza potrzebne Ci będą: 

  • 3 kg cukinii, 
  • 2 kg kolorowej papryki, 
  • 1 kg przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego, 
  • 1 kg cebuli, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • 60 ml octu jabłkowego, 
  • 5 łyżek oleju, 
  • 6 łyżek soli (oraz dodatkowa do doprawienia), 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
  • 6 kulek ziela angielskiego, 
  • 4 liście laurowe.

Przepis: Cukinię umyj, opcjonalnie możesz ją też obrać (zwłaszcza jeśli ma grubą skórkę). Odetnij jej końce, przekrój ją na pół wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do dużego garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą. Posyp je 6 łyżkami soli i odstaw na 4 godziny. Później wymieszaj je z pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Polej całość olejem i smaż przez 15 minut.

>> Zobacz też: Tradycyjne ogórki kiszone – przepis

Po podsmażeniu dodaj do nich przecier pomidorowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wlej ocet, wsyp cukier, pieprz i sól, znów doprowadź do wrzenia. Przelej wciąż gorącą masę do wyparzonych słoików i je zakręć. Przenieś je do garnka do pasteryzacji. Zwróć uwagę na to, aby żaden nie dotykał jego bocznych ścianek lub innych słoików. Zalej garnek wodą do ¾ ich wysokości i pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie wyjmij gorące słoiki i ustaw na grubej podstawce dnem do góry. Zaczekaj, aż ostygną i przenieś je do spiżarni.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Palenisko. Alternatywa dla ogniska
Palenisko. Alternatywa dla ogniska
Ognisko to wyjątkowa forma spędzania czasu z rodziną lub z przyjaciółmi. Założenie swojego paleniska daje możliwość bezpiecznego cieszenia się klimatem ogniska. Przekonaj się, czy warto zakładać takie palenisko w ogrodzie.
Kwiaty idealne do uprawiania na balkonie
Kwiaty idealne do uprawiania na balkonie
Dowiedz się, jakie kwiaty pięknie ozdobią Twój balkon i ciesz się dodatkową przestrzenią do relaksu. Przekonaj się, jak nawet niewielkie okazy odmienią cały wystrój!
Zastosowanie herbicydów w ochronie upraw rolniczych i ogrodniczych: poradnik dla początkujących
Zastosowanie herbicydów w ochronie upraw rolniczych i ogrodniczych: poradnik dla początkujących
Przekonaj się, jak efektywne mogą być herbicydy w ochronie Twoich upraw rolniczych i ogrodniczych. Podpowiadamy, jak je stosować, żeby zapewnić sobie maksymalne korzyści i uniknąć niepożądanych skutków.
Ostatnie wpisy