Pomidorki koktajlowe – przepis na szybką sałatkę

Na stole
Pomidorki koktajlowe – przepis na szybką sałatkę
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pomidorki koktajlowe to pyszny i łatwy w uprawie dodatek do potraw. Możemy zasadzić je w ogrodzie lub w skrzyni na tarasie, a nawet na balkonie. Pięknie wyglądają zarówno w donicy, jak i na talerzu. 

Witaminy prosto z krzaczka

Ze względu na bogactwo witamin, pomidorki koktajlowe, zaliczane są do najzdrowszej żywności świata. Duża garść zjedzonych pomidorków pokrywa 15% dziennego zapotrzebowanie na witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność. Pomidorki są także bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie żelaza i wpływa na elastyczność skóry. Mała miseczka pomidorków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 10%.

>> Zobacz też: Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?

Pamiętajmy, że zarówno witamina A, jak i witamina C należą grupy przeciwutleniaczy i hamują działanie wolnych rodników. Spożywając produkty bogate w te witaminy, spowalniamy procesy starzenia oraz zabezpieczamy organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób, także nowotworów. Z pewnością warto jeść pomidory, które w towarzystwie prostych składników wzbogacą naszą dietę o ważne składniki odżywcze. Oto przepis na prostą i lekką sałatkę z pomidorkami koktajlowymi.

Photo by Christo Anestev from Pixabay.com
Photo by Christo Anestev from Pixabay.com

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 0,5 długiego zielonego ogórka,
  • 50 g sera feta,
  • 2 duże garście rukoli lub sałaty
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 średnia żółta papryka

Sos

Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z solą i pieprzem (do smaku) oraz z 0,5 łyżeczki suszonej bazylii.

Wykonanie

Ser feta pokrój w kostkę. Dokładnie umyj warzywa, a następnie pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na grube plasterki (bez obierania), z papryki usuń nasiona i pokrój ją w paski. Pietruszkę i rukolę opłucz zimną wodą. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Warzywa wymieszaj ze sobą w głębokim talerzu lub misce. Dodaj ser feta i polej całość sosem. Pyszna i lekka sałatka gotowa a jedna porcja zawiera ok. 150 kalorii. Smacznego! 

sałatka z pomidorkami i fetą
Photo by pastel100 from Pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Szymon 22.04.2021

    Pomidorki koktajlowe to tylko z własnej hodowli, te ze sklepu to sama chemia!!

Rekomendowane
Zalety i możliwości zastosowania oświetlenia LED zasilanego energią słoneczną
Zalety i możliwości zastosowania oświetlenia LED zasilanego energią słoneczną
Poznaj zalety i innowacyjne zastosowania oświetlenia LED na energię słoneczną. Dowiedz się, jak technologia ta pozwala zaoszczędzić energię i przyczynia się do ochrony środowiska.
Roboty koszące. Co potrafią najnowsze modele?
Roboty koszące. Co potrafią najnowsze modele?
Chcesz mieć piękny i dopieszczony trawnik bez wysiłku i godzin spędzonych na koszeniu trawy? Poznaj nowoczesne roboty koszące i ich możliwości!
Róże w ogrodzie. Uprawa i pielęgnacja
Róże w ogrodzie. Uprawa i pielęgnacja
Róże są łatwe w pielęgnacji i od lat niezmiennie zachwycają swoją urodą. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad ich pielęgnacji, by cieszyły oko nawet niewprawnej ogrodniczki.
Ostatnie wpisy