czereśnie i ich właściwości

Czereśnie to jeden z niezaprzeczalnych smaków lata. Oprócz swojej słodkości mają również wiele zdrowotnych właściwości, z których często nie zdajemy sobie sprawy.

Właściwości

Owocami czereśni możemy się cieszyć już od końca maja aż do połowy lipca, w zależności od odmiany. Każdy z nas docenia walory smakowe kompotu lub dżemu z czereśni. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego czereśnie wpływają pozytywnie na: 

  • układ krążenia i ciśnienie tętnicze dzięki wysokiej zawartości potasu; 
  • pracę tarczycy oraz przemianę materii spowodowane dużą dawką jodu; 
  • odkwaszanie organizmu, dbają również o równowagę kwasowo-zasadową;
  • spowolnienie procesu starzenia się skóry oraz jej jędrność; 
  • ilość kwasu moczowego we krwi, a w efekcie łagodzą dolegliwości dny moczanowej;
  • stany zapalne, alergie i grzybice dzięki kemferolowi;
  • nawodnienie organizmu.

Ponadto są doskonałą dawką słodyczy dla osób będących na diecie oraz mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę typu 2.

Warto również zwrócić uwagę na kolor skórki. Im ciemniejszy owoc, tym posiada w sobie więcej antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami.

Photo by Free-Photos from Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.