Cukinia faszerowana. Jak ją zrobić?

Z cukinii przyrządzić można wiele smacznych potraw. Oto przepis na wyśmienitą faszerowaną cukinię. Wypróbuj koniecznie!

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym – przepis

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 pomidory lub dwie garści pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano lub zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie umyj. Przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (uważaj, aby nie uszkodzić skóry). Pokrój miąższ w drobną kostkę.
  2. Wydrążone cukinie posmaruj z obu stron olejem, posyp solą oraz oregano lub mieszanką ziół prowansalskich i ułóż na blasze. Cukinie podpiecz w piekarniku przez 15 minut w około 180 stopniach.
  3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek. 
  5. Po około 1 minucie dodaj mięso mielone i pokrojony miąższ cukinii. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż przez kilka minut. 
  6. W międzyczasie pokrój pomidory, a następnie dodaj je do mięsa. Smaż przez 2-3 minuty.
  7. Podpieczone cukinie wypełnij farszem, a następnie posyp go parmezanem.
  8. Przygotowane cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 35 minut.
  9. Na około 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać jeszcze odrobinę parmezanu oraz kilka plasterków pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.