Z cukinii przyrządzić można wiele smacznych potraw. Oto przepis na wyśmienitą faszerowaną cukinię. Wypróbuj koniecznie!
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym – przepis
Składniki:
2 cukinie,
400 g mięsa mielonego z indyka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 pomidory lub dwie garści pomidorków koktajlowych,
4 łyżki tartego parmezanu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano lub zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj. Przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (uważaj, aby nie uszkodzić skóry). Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Wydrążone cukinie posmaruj z obu stron olejem, posyp solą oraz oregano lub mieszanką ziół prowansalskich i ułóż na blasze. Cukinie podpiecz w piekarniku przez 15 minut w około 180 stopniach.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek.
Po około 1 minucie dodaj mięso mielone i pokrojony miąższ cukinii. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż przez kilka minut.
W międzyczasie pokrój pomidory, a następnie dodaj je do mięsa. Smaż przez 2-3 minuty.
Podpieczone cukinie wypełnij farszem, a następnie posyp go parmezanem.
Przygotowane cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 35 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać jeszcze odrobinę parmezanu oraz kilka plasterków pomidorków koktajlowych.
Letni czas szczególnie sprzyja spędzaniu czasu na zewnątrz, w otoczeniu natury. Wtedy mamy do czynienia także z najwyższymi temperaturami w roku, które nierzadko powodują, iż otaczająca nas roślinność traci swój dobry wygląd.
Długie, ciepłe, letnie wieczory to idealna okazja do spotkań na tarasie bądź w ogrodzie. Girlandy solarne oprócz swojej praktycznej funkcji, uczynią nasz wieczór bardziej klimatycznym.