W dzisiejszej rzeczywistości przyjęcia na świeżym powietrzu, pod gołym niebem wydają się najbezpieczniejszą opcją. Możesz utrzymać dystans i zmniejszasz ryzyko zakażenia koronawirusem. Sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami, dlatego już dziś warto przygotować się na bycie gospodarzem takiej imprezy, by zaskoczyć swoich gości.
Podstawą, bez której taka impreza nie może się odbyć, jest grill. W zależności od ilości zaproszonych gości, zadbaj o odpowiedni model i wielkość. Wybór jest wielki. Grille dzielą się na gazowe, węglowe i elektryczne. W Polsce najwięcej wiernych fanów mają grille węglowe. Polski konsument docenił w tych grillach możliwość przygotowania potraw z jednakową temperaturą, która pod koniec maleje. Dodatkowo cenimy te grille za przystępną cenę i dostępność. Można wybrać spośród okrągłych, prostokątnych, z pokrywą lub bez, na kółkach, z półką lub bez. Przy takim grillu niezbędny jest węgiel drzewny albo brykiet oraz podpałka. Zadbaj o rozpalenie i przygotowanie grilla przynajmniej 20 minut przed przybyciem gości! Zaoszczędzisz wszystkim czekania, aż grill się rozpali i będzie można go użyć bez ryzyka spalenia smakołyków. Idealna temperatura do użycia grilla pojawia się wraz ze zmianą koloru brykietu na szary. Poza tym lepiej skupić się na powitaniu i rozmowie z gośćmi, zamiast majstrować przy grillu.
Pomyśl o zakupie zestawu narzędzi do grillowania. Na rynku dostępne są najróżniejsze sztućce grillowe, które uczynią grillowanie dużo przyjemniejszym! Fartuch kuchenny i rękawica nie pozostawią gościom złudzeń, kto jest organizatorem imprezy. Przydatnymi narzędziami przy grillowaniu z pewnością będą szczypce, szpatułka, folia aluminiowa, silikonowy pędzel i termometr do mięsa. Drewniane szpikulce na szaszłyki przed użyciem warto namoczyć w wodzie przez 30 minut, by zapobiec ich spaleniu.
>> Zobacz też: Jak dobrze wyczyścić i zakonserwować grilla?
Dobrym trikiem jest delikatne posmarowanie rusztu olejem – mniej tłuste jedzenie ma tendencję do przywierania do metalowej kratki, a to prowadzi do frustracji i marnowania żywności. Możesz użyć do tego celu oliwy z oliwek lub jakiegokolwiek innego oleju, który masz pod ręką. Dodatkowo ten trik ułatwi Ci czyszczenie grilla po zakończeniu imprezy.
I to bynajmniej nie do picia! Spryskanie mięsa odrobiną soku jabłkowego przed pieczeniem spowoduje, że mięso nabierze bajecznej miękkości, kruchości i soczystości. Ten sok sprawi również, że mięso zyska głębsze walory smakowe!
Chociaż grillowanie kojarzy się z ucztą mięsożerców, pamiętaj, że część Twoich gości nie spożywa mięsa lub ogranicza jego spożycie. Warto o nich pomyśleć zawczasu i zakupić wegetariańskie kiełbaski lub wegetariańskie mięso w stylu kebab. Przygotuj też wege szaszłyki i sałatkę warzywną. Zaskocz ich również pyszną grillowaną kukurydzą! Z pewnością skuszą się na nią również fani mięsa.
Po grillowej uczcie każdy ma ochotę na coś słodkiego! Możesz zaskoczyć gości świeżymi, krojonymi owocami. Dorzuć do nich gałkę lodów i przygotuj świetny deser dla dzieci! W części deserowej w dalszym ciągu możesz użyć grilla. Jednym z najlepszych deserów z grilla jest banan nadziewany czekoladą mleczną. Nie obieraj go, przetnij wzdłuż wklęsłej części, włóż kilka kostek czekolady do środka. Zawiń całość w folię aluminiową i szybko rzucaj na ruszt!
Mistrzami grillowania są Brazylijczycy, którzy opanowali sztukę i kulturę grillowania do perfekcji. Wiele możemy się od nich nauczyć. Ze względu na ciepły klimat Brazylijczycy mogą grillować cały rok! Przed domem często budują wielkiego grilla zwanego churrasqueira. Warto wybrać się do brazylijskiej restauracji, by poczuć namiastkę tej cudownej fiesty. Brazylijski patent na mięso z grilla polega na potraktowaniu go przed pieczeniem tylko solą gruboziarnistą.