Czerwiec i lipiec to miesiące, w których na naszych stołach króluje chłodnik i botwinka. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe dania z tej królowej wiosennych i wczesno letnich zup można wyczarować w prosty sposób. Oto nasz sprawdzony przepis na zupę z botwiny.
Ziemniaki oraz buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Podsmażamy przez chwilę w garnku na maśle. Następnie wlewamy do nich gorący, wcześniej przygotowany bulion i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu ugotowania się buraków i ziemniaków). Kroimy koperek, listki oraz łodygi buraków i dodajemy je do zupy po ok. 12-13 minutach. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę możemy dodać bezpośrednio do garnka lub na talerzu w trakcie podawania. W wersji „na bogato” możemy również dołożyć cząstki jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!