Aromat rozmarynu większości osób jest doskonale znany. Ten intensywny zapach gości od wieków także w kuchniach, a aromatyczne liście urozmaicają wiele dań. Sprawdź właściwości rozmarynu!

Rozmaryn – znany od starożytności

Czy wiesz, że według mitologii greckiej, to właśnie rozmaryn zdobił ciało Afrodyty? Z ziołem rozmarynu związanych jest także więcej legend. W średniowieczu traktowano go jako symbol miłości, dlatego gościł na okryciu głowy panny młodej. Dzisiaj przede wszystkim znamy go jako aromatyczny dodatek do potraw, chociaż zastosowanie ma także w ziołolecznictwie. Dowiedz się więcej, a Ty także skorzystasz z mocy płynącej z natury!

Rozmaryn w kuchni

Zioła rozmarynu mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jego listki doskonale sprawdzają się w zestawieniu m.im. ze stekiem czy polędwiczkami, a także z grillowanym kurczakiem. Jagnięcina oraz cielęcina także wybornie smakują doprawione listkami rozmarynu. 

Niepowtarzalny aromat przyprawy sprawia, że bardzo chętnie dodawana jest również do dań rybnych. Gęste sosy śmietanowe czy zupy – tu także warto dodać odrobinę rozmarynu! Doświadczeni kucharze bardzo chętnie dodają go także do deserów czy napojów – mamy tu na myśli zwłaszcza te alkoholowe. Pyszny drink z odrobiną rozmarynu? To musi być bardzo aromatyczne.

Listki rozmarynu sprawdzą się także w przypadku sałatki czy szaszłyków – a więc idealnie w sezonie wakacyjnym. Uwaga! Warto pamiętać także o tym, że rozmaryn jest bardzo aromatyczny, dlatego nie można przesadzać z jego ilością. Odrobina wystarczy, aby efekt był smakowity i pachnący. Zwłaszcza potrawom z założenia delikatnym w smaku rozmaryn może dodać charakteru!

Właściwości zdrowotne rozmarynu

Nie tylko doskonały smak jest powodem, dla którego warto włączyć rozmaryn do swojej codziennej diety. Sprawdź jego właściwości zdrowotne, a od dziś bardzo chętnie będziesz używać go w swojej kuchni.

Masz problemy z krążeniem? Sięgnij po napar z rozmarynu – powinien pomóc. W sam raz na jesienną chandrę, która już puka do drzwi! Rozmaryn jest także bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu pomaga w zapobieganiu wielu chorobom, w tym nowotworom czy chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli chcesz wzmocnić swoją odporność oraz poprawić trawienie, to także sięgnij po rozmaryn! Co ciekawe, to zioło doskonale rozgrzewa, bywa więc używane przy przeziębieniu czy grypie. Na pewno warto je wypróbować zwłaszcza w okresie jesienno–zimowym, kiedy ryzyko przeziębienia jest naprawdę spore.

Rozmaryn w domowej hodowli

Chcesz mieć to aromatyczne i prozdrowotne zioło zawsze pod ręką? Rozmaryn śmiało możesz hodować w doniczce. Najważniejsza zasada takiej hodowli to oszczędne podlewanie. To zioło, które nie lubi obfitego nawadniania. Nadmiar może wyrządzić mu wiele szkód. Rozmaryn śmiało możesz także mrozić – to świetny sposób na to, aby zawsze mieć jego listki gotowe do dodania do przeróżnych potraw czy napojów. Posiekaj listki jak najdrobniej, wrzuć do pudełka lub słoiczka i do zamrażarki. Gotowe!

Zdj. główne: Paul Hanaoka/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.