Fasolka szparagowa to nic innego jak niedojrzała fasola. W sezonie letnim łatwa do kupienia na każdym rynku. Nie możemy spożywać jej na surowo, z powodu zawartych w niej substancji toksycznych, poddających się rozkładowi dopiero w wysokiej temperaturze. To dość niedoceniane warzywo, z którego można wyczarować danie dla każdego. Oto kilka propozycji.
Popularna jest jajecznica z pomidorami czy ze szpinakiem, a naszym zdaniem ta z fasolką to ożywcza nowość, którą trzeba wypróbować.
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni na maśle szklimy cebulę. Wbijamy do niej jajka. Kiedy się zaczną ścinać, dodajemy fasolkę. Doprawiamy wedle uznania. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Jak będzie miękka, odcedzamy. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło i brązowimy bułkę, następnie dodajemy fasolkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy. Podajemy na ciepło.
Fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Wodę mieszamy z jajkiem i dodajemy mąkę. Fasolkę moczymy w panierce i wrzucamy na gorący, głęboki olej. Smażymy ok. 3 minut, gdy panierka będzie miała złoty kolor. Frytki odsączamy na ręczniku papierowym. Solimy. Na stół podajemy z ulubionymi sosami.