Dynia piżmowa przez kilka lat odeszła nieco w zapomnienie. Teraz to się zmienia i coraz więcej osób sadzi ją w przydomowych ogródkach i przygotowuje na mnóstwo różnych sposobów!
Jeszcze kilkanaście lat temu dynia piżmowa była nieco zapomniana, a już na pewno nie była uznana tak, jak teraz. Obecnie coraz więcej osób docenia jej zdrowotne właściwości, moc witamin oraz doskonały smak. Wiele osób współcześnie hoduje ją więc we własnych ogródkach, by mieć pewność, że jest naturalna, zdrowa i naprawdę wysokiej jakości.
Zobacz też jak przygotować zupę z botwiny.
Dynia piżmowa to moc cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogactwem witamin A, C, E, z grupy B, magnezu, potasu, manganu, wapnia, żelaza, miedzi oraz fosforu. Jest niskokaloryczna i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Znajdziemy w niej również beta-karoten, alfa-karoten, luteinę i zeaksantynę. Dziki temu dynia piżmowa zapobiega nowotworom oraz zmniejsza stan zapalny, ryzyko chorób serca i innych poważnych schorzeń.
Gdy dynia piżmowa stała się popularna, wiele osób postanowiło uprawiać ją w przydomowych ogródkach. Jak to robić? Przede wszystkim należy przygotować jej odpowiednie miejsce – nasłonecznione i zarazem osłonięte od wiatru. Dynia piżmowa wymaga żyznej gleby, najlepiej próchniczej i przewiewnej. Jeśli nie zadbamy o odpowiednie podłoże, wówczas owoce nie będą zbyt duże.
Dynia rośnie około 5 miesięcy. Rozsady najlepiej jest przygotować w okolicach kwietnia, a do gruntu sadzić je już po przymrozkach, a więc w maju. Gdy chcemy, by szybciej nam wzeszła, możemy ją przykryć specjalną włókniną dostępną w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak pamiętać o tym, by zdjąć ją, gdy tylko zakwitną pierwsze kwiaty.
Z dyni piżmowej można zrobić frytki. Potrzebujemy wówczas:
Dynię przekrawamy, czyścimy z pestek i miąższu. Obieramy ze skórki i tniemy w paski. Układamy je na blaszce, skrapiamy olejem i przyprawiamy. Zapiekamy, aż będą chrupiące. Można je serwować np. z sosem czosnkowym.
Do przygotowania placków z dyni będą potrzebne:
Dynię czyścimy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do masy dodajemy mąkę, jajko, sól i cukier. Wszystko mieszamy. Wlewamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i formujemy placki. Smażymy 2–3 minuty z każdej strony. Podajemy z miodem bądź dżemem. Smacznego!
Pieczona dynia to szybki sposób na zdrowy i smaczny obiad. By przygotować danie potrzebne będą:
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Całość mieszamy. Dynię przekrawamy, oczyszczamy i nacinamy w kratkę bez usuwania skóry. Nacieramy oliwą i przyprawami, pieczemy około pół godziny. Upieczoną dynię posypujemy krążkami szalotki, prażonym na patelni słonecznikiem, płatkami oraz suszoną bądź świeżą żurawiną. Gotowe!
Zdjęcie główne: Monstera/pexels.com