Arbuzy docierające do Polski pochodzą głównie z Grecji, Cypru, Hiszpanii i Izraela. Pomimo odmiennego klimatu, istnieje sposób, który pozwoli również wyhodować arbuza we własnym ogrodzie!
Arbuz jest idealną przekąską na letnie dni. Wraz z początkiem wakacji w sklepach pojawiają się te owoce, które chętnie wykorzystujemy do jedzenia na surowo, ale również do sałatek, koktajli i innych dań. Co ciekawe, tę roślinę można także uprawiać w polskich warunkach i cieszyć się nią w swoim ogródku! W artykule podpowiadamy, jak to zrobić samodzielnie. Latem można też uprawiać czereśnie, wiśnie czy maliny. Jeśli masz w swoim ogrodzie czereśnie, to dowiedz się, jakie są ich właściwości zdrowotne.
Istnieje wiele gatunków arbuzów, jednak tylko niektóre z nich są przystosowane do hodowania ich w Polsce. Arbuzy potrzebują wysokiej, stałej temperatury powietrza oraz odpowiedniego przystosowania gleby. Dopiero dzięki spełnieniu tych warunków owoce prawidłowo się rozwijają, a arbuzy są dorodne i smaczne. Istnieją jednak odmiany, które zostały przystosowane do klimatu w Polsce. Dzięki temu każdy może już samodzielnie wyhodować arbuzy na swojej działce.
Uprawianie arbuzów warto rozpocząć od przystosowania swojego ogrodu. Przede wszystkim należy przygotować i użyźnić glebę. W Polsce największą popularnością cieszą się odmiany takie jak:
Każdy powinien wybrać odmianę pod względem swoich preferencji, ale także możliwości.
Jeżeli ogródek to miejsce, gdzie decydujesz się na uprawę arbuza, musisz koniecznie zadbać o odpowiednią ilość ciepła i światła. Zacznij od zakupu właściwych nasion. W tym celu zaopatrz się w specjalne pojemniki do wysiewu. Na dno każdego z nich wysyp ziemię i umieść po trzy nasiona. Zadbaj o to, aby były umieszczone około pół centymetra pod ziemią. Pamiętaj o regularnym podlewaniu, aby ziemia zawsze była lekko wilgotna.
Jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie, to nasionka już po ok. 2 tygodniach wypuszczą pierwsze listki. Arbuzy zwykle wysiewa się mniej więcej końcem marca, a sadzonki z pojemników można przesadzać na ogródek już pod koniec maja. Wiele osób doradza, że przygotowania do uprawy warto rozpocząć już jesienią. Dzięki temu ogród będzie odpowiednio przygotowany do hodowania arbuzów w kolejnym roku. Wymagające rośliny potrzebują wielu składników odżywczych, więc warto zainwestować w specjalny nawóz lub posługiwać się własnym naturalnym kompostem.
Co ciekawe, arbuzy należą do grupy warzyw z rodziny dyniowatych, jednak są owocami. Ich uprawa w polskich warunkach jest dość wymagająca, jednak możliwa. Arbuzy hodowane w polskich ogrodach zwykle dojrzewają mniej więcej pod koniec sierpnia, jednak zbiory zazwyczaj odbywają się we wrześniu. Trudno jest określić dokładną datę, kiedy owoce arbuza są dojrzałe i nadają się do spożycia, ponieważ wszystko zależy od konkretnej rośliny. Aby sprawdzić, czy owoc jest już dojrzały, wystarczy ścisnąć dłońmi owoc. Jeżeli usłyszysz delikatne chrupnięcie lub chrzęst, możesz rozpocząć zbiory. Możesz jeszcze spróbować opukać arbuzy – jeżeli wydawany dźwięk będzie pusty, to owoc nadaje się do jedzenia.
Zdjęcie główne: Rodion Kutsaev/unsplash.com