5 pomysłów na dania z papryki

Na stole
5 pomysłów na dania z papryki
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Charakterystyczny smak papryki sprawia, że na jej bazie można przygotować wiele pysznych dań, od zup i gulaszy przez placki, omlety po sosy i pasty do kanapek. Przedstawiamy pięć sprawdzonych przepisów z papryką w roli głównej!

Zupa z papryki i pomidorów

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego,
  • przyprawy: sól, bazylia, granulowany czosnek, ostra papryka.

Sposób przygotowania

Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez około 25 minut. Skórka powinna zrobić się aż czarna. Upieczone papryki wkładamy do papierowej torby na 15 minut. Po tym czasie usuwamy z warzyw skórkę, gniazda nasienne i szypułki. Następnie w garnku dusimy pomidory z mleczkiem kokosowym, przyprawiamy solą, bazylią, czosnkiem i ostrą papryką. Obraną paprykę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez minimum 15 minut. Na koniec wszystko blendujemy.

Leczo z papryką i cukinią

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 4 średnie cukinie,
  • 2 cebule,
  • 200 g kiełbasy,
  • 200 g boczku,
  • 5 pomidorów,
  • pół szklanki wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, natka pietruszki, liście laurowe.

Sposób przygotowania

Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw podsmażamy kiełbasę z boczkiem, po chwili dodajemy cebulę i paprykę, smażymy razem przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy danie pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Pasta z papryką i awokado

Składniki:

  • pół papryki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 150 g kremowego serka (mascarpone lub philadelphia),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekane listki bazylii i serek. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem, grzankami lub plackami tortilli.

Faszerowane papryki wege

Składniki:

  • 4 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 papryczka chili,
  • pietruszka,
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, oregano, kolendra, kmin rzymski.

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez minutę. Następnie jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a resztę odkładamy. Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę, papryczkę chili i czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy (po jednej łyżeczce), mieszamy i dorzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy 5 minut, po czym dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę. Gotowym farszem nadziewamy papryki, wkładamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 25 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką.

Sos paprykowy do mięs

Składniki:

  • 1,5 kg papryki,
  • 2 papryczki chili,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 250 g cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • ponad pół szklanki octu,
  • główka czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania

Po usunięciu gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa. Gotowy miąższ przekładamy do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek i wszystkie pozostałe składniki. Całość zagotowujemy i dusimy przez około godzinę, aż sos zgęstnieje. Gotowy, jeszcze gorący sos nakładamy do słoików, które następnie zakręcamy i układamy do góry dnem.

Zdj. główne: Nick Fewings/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zasady wyboru donic do roślin
Zasady wyboru donic do roślin
Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą doniczkę dla swojej rośliny.
Poradnik, jak wybrać idealny zlew kuchenny dla twojego domu
Poradnik, jak wybrać idealny zlew kuchenny dla twojego domu
Odkryj nasze porady na temat wyboru idealnego zlewu kuchennego dostosowanego do potrzeb twojego domu. Dowiedz się, jakie parametry brane są pod uwagę i jakie są dostępne opcje.
Rozmaryn w kuchni. Uprawa, właściwości i zastosowanie
Rozmaryn w kuchni. Uprawa, właściwości i zastosowanie
Rozmaryn jest aromatyczny i ma mnóstwo właściwości. Zaproś go do swojej kuchni, a Twoje potrawy zyskają niesamowity smak!
Ostatnie wpisy