5 pomysłów na dania z papryki

Na stole
5 pomysłów na dania z papryki
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Charakterystyczny smak papryki sprawia, że na jej bazie można przygotować wiele pysznych dań, od zup i gulaszy przez placki, omlety po sosy i pasty do kanapek. Przedstawiamy pięć sprawdzonych przepisów z papryką w roli głównej!

Zupa z papryki i pomidorów

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego,
  • przyprawy: sól, bazylia, granulowany czosnek, ostra papryka.

Sposób przygotowania

Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez około 25 minut. Skórka powinna zrobić się aż czarna. Upieczone papryki wkładamy do papierowej torby na 15 minut. Po tym czasie usuwamy z warzyw skórkę, gniazda nasienne i szypułki. Następnie w garnku dusimy pomidory z mleczkiem kokosowym, przyprawiamy solą, bazylią, czosnkiem i ostrą papryką. Obraną paprykę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez minimum 15 minut. Na koniec wszystko blendujemy.

Leczo z papryką i cukinią

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 4 średnie cukinie,
  • 2 cebule,
  • 200 g kiełbasy,
  • 200 g boczku,
  • 5 pomidorów,
  • pół szklanki wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, natka pietruszki, liście laurowe.

Sposób przygotowania

Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw podsmażamy kiełbasę z boczkiem, po chwili dodajemy cebulę i paprykę, smażymy razem przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy danie pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Pasta z papryką i awokado

Składniki:

  • pół papryki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 150 g kremowego serka (mascarpone lub philadelphia),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekane listki bazylii i serek. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem, grzankami lub plackami tortilli.

Faszerowane papryki wege

Składniki:

  • 4 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 papryczka chili,
  • pietruszka,
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, oregano, kolendra, kmin rzymski.

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez minutę. Następnie jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a resztę odkładamy. Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę, papryczkę chili i czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy (po jednej łyżeczce), mieszamy i dorzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy 5 minut, po czym dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę. Gotowym farszem nadziewamy papryki, wkładamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 25 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką.

Sos paprykowy do mięs

Składniki:

  • 1,5 kg papryki,
  • 2 papryczki chili,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 250 g cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • ponad pół szklanki octu,
  • główka czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania

Po usunięciu gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa. Gotowy miąższ przekładamy do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek i wszystkie pozostałe składniki. Całość zagotowujemy i dusimy przez około godzinę, aż sos zgęstnieje. Gotowy, jeszcze gorący sos nakładamy do słoików, które następnie zakręcamy i układamy do góry dnem.

Zdj. główne: Nick Fewings/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak należy dbać o trawnik podczas zimy?
Jak należy dbać o trawnik podczas zimy?
Zima to czas, kiedy Twój trawnik – niezabezpieczony – może zamienić się w błoto. Jak tego uniknąć? Oto nasze sposoby!
W co pakować plony?
W co pakować plony?
Odkryj praktyczne wskazówki dotyczące pakowania plonów, dowiedz się, co zabrać, aby zachować ich świeżość i uniknąć uszkodzeń.
Domowa wędzarnia – dlaczego warto rozważyć jej budowę?
Domowa wędzarnia – dlaczego warto rozważyć jej budowę?
Poznaj wady i zalety domowej wędzarni!
Ostatnie wpisy