Charakterystyczny smak papryki sprawia, że na jej bazie można przygotować wiele pysznych dań, od zup i gulaszy przez placki, omlety po sosy i pasty do kanapek. Przedstawiamy pięć sprawdzonych przepisów z papryką w roli głównej!
Składniki:
Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez około 25 minut. Skórka powinna zrobić się aż czarna. Upieczone papryki wkładamy do papierowej torby na 15 minut. Po tym czasie usuwamy z warzyw skórkę, gniazda nasienne i szypułki. Następnie w garnku dusimy pomidory z mleczkiem kokosowym, przyprawiamy solą, bazylią, czosnkiem i ostrą papryką. Obraną paprykę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez minimum 15 minut. Na koniec wszystko blendujemy.
Składniki:
Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw podsmażamy kiełbasę z boczkiem, po chwili dodajemy cebulę i paprykę, smażymy razem przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy danie pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Składniki:
Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekane listki bazylii i serek. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem, grzankami lub plackami tortilli.
Składniki:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez minutę. Następnie jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a resztę odkładamy. Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę, papryczkę chili i czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy (po jednej łyżeczce), mieszamy i dorzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy 5 minut, po czym dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę. Gotowym farszem nadziewamy papryki, wkładamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 25 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką.
Składniki:
Po usunięciu gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa. Gotowy miąższ przekładamy do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek i wszystkie pozostałe składniki. Całość zagotowujemy i dusimy przez około godzinę, aż sos zgęstnieje. Gotowy, jeszcze gorący sos nakładamy do słoików, które następnie zakręcamy i układamy do góry dnem.
Zdj. główne: Nick Fewings/unsplash.com