Kto nie lubi smaku i zapachu świeżych ziół w swojej kuchni? Podpowiadamy, jakie zioła warto posadzić we własnym ogrodzie i kiedy jest na to najlepsza pora!
Przede wszystkim warto zadać sobie pytanie, w jakim miejscu najlepiej zaaranżować ziołowy kącik. Oczywiście zależy to od gatunku danej rośliny, ale nie ma co ukrywać – kojący zapach ziół w okolicach miejsca wypoczynkowego czy też wpadający przez okna sypialni skusiłby każdego. Musisz jednak wziąć pod uwagę, ile słońca potrzebuje konkretna sadzonka, żeby dać Ci możliwie najlepszy plon.
I tak rośliny można podzielić na dwie kategorie: te, które czują się na słońcu bardzo dobrze i te, które wolą rosnąć w cieniu. Do pierwszej kategorii zaliczymy takie zioła jak bazylia, szałwia, majeranek, lawenda, tymianek, czarnuszka, estragon, anyż czy macierzanka. Za to między wysokimi krzewami i drzewami lepiej będą czuły się lubczyk czy mięta.
Warto wziąć pod uwagę także fakt, że zioła takie jak mięta, rumianek czy szałwia bardzo szybko się rozrastają. Przy planowaniu rabatki pamiętaj, że takie rośliny w przyszłości będą potrzebować więcej miejsca.
Doskonała do wszystkich letnich dań i napojów. Mięta króluje w kuchni każdego. Doskonale więc przygotować się na nią zawczasu. Jeśli chcesz mieć miętę w swoim ogrodzie, warto wysiać ją w marcu lub kwietniu.
Zdecyduj się na zacienione miejsce, ale takie, w którym deszcz będzie mógł obficie ją podlewać. Mięta potrzebuje sporej ilości wody, ale za to doskonale rośnie, nawet gdy będziemy ciągle podbierać jej trochę do kuchni. Wiele osób nazywa miętę chwastem – tak szybko i bujnie rośnie! Jeżeli nasiona przypadkiem znajdą się w innym miejscu, naprawdę ciężko będzie nam ją wyplenić.
Obecnie w sklepach ogrodniczych – ale także marketach – znajdziemy ogromną ilość gatunków mięt. Do najpopularniejszych należy mięta pieprzowa, mięta okrągłolistna, mięta długolistna i mięta kłosowa.
Wbrew pozorom bazylia to nie tylko roślina doniczkowa. W ziemi żyje jej się równie dobrze, co na parapecie, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce na rabacie. Co istotne, jest to roślina jednoroczna, więc jeśli zależy Ci na obfitym plonie latem (kwitnie na przełomie lipca i sierpnia, a to właśnie najlepszy czas na zbiory), musisz pamiętać o wysianiu nasion nie wcześniej, niż pod koniec marca, i nie później, niż na początku kwietnia.
Bazylia lubi słońce, nie lubi jednak promieni bezpośrednio padających na jej liście, dlatego najlepiej będzie czuła się na nasłonecznionym i osłoniętym stanowisku. Najlepsze podłoże dla tej rośliny to spulchniona, próchnicza gleba, którą w razie suszy warto stale nawadniać – jednak nie przelewać!
To aromatyczne zioło pochodzi z południa Europy, dlatego szczególnie uwielbia bardzo nasłonecznione miejsca. Doskonale znosi lekkie przesuszenia, nie musisz więc podlewać go równie obficie co mięty. Tymianek nie tylko zapewni Twoim potrawom lekko pikantny posmak z nutą goryczy, ale również wprowadzi do Twojego ogrodu wspaniały zapach.
Czas wysiewu przypada na okres letni. Zasiej tymianek w lipcu lub sierpniu i jeszcze w tym samym miesiącu ciesz się zbiorami tego wspaniałego zioła. Możesz go używać w kuchni nie tylko do potraw inspirowanych śródziemnomorską kuchnią. Świetnie sprawdzi się do mięs i dań z pomidorami.
Zdj. główne: Charlotte Thomas/unsplash.com