Uprawiając warzywa w ekologiczny sposób, mamy pewność, że nasze plony są pozbawione chemii i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Jak wygląda ekologiczna uprawa? O czym należy pamiętać?
Uprawa ekologiczna opiera się na rezygnacji z wszelkich środków chemicznych i korzystaniu z produktów nieprzetworzonych technologicznie. Taki system gospodarowania dostarcza żywność o najwyższej wartości. Wbrew pozorom ekologiczne uprawianie warzyw wcale nie musi być skomplikowane i bardziej czasochłonne, trzeba jednak trzymać się pewnych zasad.
Jeśli zdecydujemy się na ekologiczną uprawę, powinniśmy przede wszystkim zadbać o jakość gleby, aby warzywa miały jak najlepsze warunki do wzrostu. To właśnie żyzna gleba jest źródłem składników pokarmowych dla roślin. W celu stworzenia i zachowania odpowiedniej żyzności warto stosować w swoim warzywniaku płodozmian. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że uda nam się uzyskać bogate plony bez wykorzystywania chemicznych środków. Sadzenie na tej samej grządce różnych roślin poprawia ich wzrost i pomaga uniknąć pojawienia się chorób i szkodników. Podczas stosowania płodozmianu pamiętajmy, że po warzywach wymagających intensywnego nawożenia powinno się sadzić gatunki o mniejszych potrzebach. Na jakość gleby i jej zasobność w bogate składniki pokarmowe wpływa także nawożenie.
Celem nawożenia jest uzupełnienie niedoboru pierwiastków w glebie. Aby uprawiać warzywa w ekologiczny sposób, musimy zrezygnować ze sztucznych nawozów na rzecz naturalnych, zawierających dużo materii organicznej. Za najbardziej wartościowy nawóz organiczny uznaje się obornik bydlęcy i koński, jednak niektórzy mogą nie chcieć go stosować ze względu na nieprzyjemny zapach. Wówczas dobrym rozwiązaniem będzie zakup suszonego bądź granulowanego obornika, który dostaniemy w sklepie ogrodniczym.
Wśród innych wartościowych nawozów wymienia się gnojówkę, resztki roślin, nawozy zielone i kompost. Szczególnie niedoceniany kompost powinien być stałym elementem naszego ogrodu. Nie tylko zawiera wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują warzywa, ale poprawia też strukturę gleby. Możemy wrzucać do niego odpadki kuchenne (poza mięsem i kośćmi), fusy z kawy i herbaty, suche liście, resztki roślin i warzyw czy popiół z kominka.
Najprostszym ekologicznym sposobem zwalczania chwastów jest ich pielenie. Metoda mechaniczna może wydawać się pracochłonna, ale jest najefektywniejsza. Ważne, aby chwasty wyrywać systematycznie, gdy nie są jeszcze głęboko zakorzenione w glebie.
W celu zwalczania chwastów warto stosować także ściółkowanie, na przykład z trocin, kory bądź skoszonej trawy.
Najlepiej zapobiegać chorobom i szkodnikom poprzez prawidłowe dbanie o glebę i zapewnianie warzywom jak najlepszych warunków do wzrostu. Istotne są regularne zabiegi pielęgnacyjne, takie jak podlewanie, pielenie, przycinanie.
Ekologiczne metody mechaniczne zakładają ręczne usuwanie szkodników i chorych fragmentów roślin, ale również stosowanie różnego rodzaju przeszkód, pułapek i sieci.
Z kolei biologiczne metody opierają się na wykorzystywaniu innych żywych organizmów, na przykład biedronek, do pozbycia się szkodników. Warto także pamiętać, że z niektórymi patogenami radzą sobie roślinne wywary i wyciągi.
Zdj. główne: Randy Fath/unsplash.com