Bakłażan, nazywany często także oberżyną, to warzywo chętnie wykorzystywane przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej. Podpowiadamy więc, jak możesz wykorzystać go również w swojej kuchni. Poznaj naszych 5 pomysłów na potrawy z bakłażana.
Pysznym i szybkim daniem z bakłażanem są zapiekane plastry. Aby je przygotować, będziesz potrzebować: dwa bakłażany, 4 pomidory, 100 g startej mozzarelli, dwie łyżki oliwy z oliwek, kilka listków świeżej bazylii oraz soli, pieprzu i oregano do smaku. Zacznij od umycia i pokrojenia bakłażana na grube plastry. Następnie posól i zostaw go na 20 minut.
Kiedy bakłażan puści soki, osusz go dokładnie papierowym ręcznikiem. Ułóż na blaszce i papierze do pieczenia, skrop go oliwą. Następnie na każdy plaster bakłażana połóż plaster pomidora, dodaj przyprawy i posyp mozzarellą. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Podawaj z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Z bakłażana wykonasz także idealną pastę kanapkową, świetną na śniadanie lub kolację. Do zrobienia pasty będziesz potrzebować jednej cebuli, jednego bakłażana, dwóch ząbków czosnku, łyżkę pasty Tahini, kilka suszonych pomidorów w zalewie, łyżkę oleju z pomidorów oraz sól i pieprz do smaku. Pokrój drobno cebulę i usmaż ją na oleju z pomidorów. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, następnie posól i zostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osusz bakłażana i wrzuć wszystkie składniki do blendera. Dokładnie zblenduj aż do uzyskania gładkiej pasty. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Z bakłażana możesz także przygotować frytki. Wystarczy, że przygotujesz bakłażana (posolisz go, a następni osuszysz) oraz pokroisz go na krążki. W jednej misce roztrzep 2 łyżki mąki z 150 ml mleka, a w drugiej miseczce wymieszaj ze sobą siemię lniane, sezam, bułkę tartą oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Maczaj bakłażana w cieście, a następnie w panierce i smaż na rozgrzanym oleju. Gotowe krążki przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Innym szybkim daniem z bakłażanem jest sałatka. Aby ją zrobić, przygotuj bakłażana, a następnie grilluj jego plastry dokładnie z każdej strony. Kiedy będą już delikatnie przypieczone, zdejmij bakłażana z grilla. Dodaj rukolę lub roszponkę, oliwki, ser feta, całość skrop oliwą z oliwek i gotowe!
Wbrew pozorom bakłażana możesz podać także w wersji na słodko, a konkretniej upiec fit brownie z bakłażanem. Będziesz potrzebować: olej kokosowy, dwa bakłażany, 300 g gorzkiej czekolady, 3 jajek i jedego żółtka, 200 g syropu daktylowego, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, 60 g kakao, 60 g mąki migdałowej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż papierem do pieczenia płaską blachę oraz dno tortownicy, a następnie boki tortownicy posmaruj olejem kokosowym. Bakłażany umyj i osusz. Opal je delikatnie nad palnikiem gazowym. Nakłuj je nożem i połóż na blasze. Piecz przez około 40–60 minut, aż będą miękkie. Upieczone bakłażany obierz i zmiksuj, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Zdj. główne: Dan Cristian Pădureț/unsplash.com