Suszone pomidory to dość uniwersalny dodatek, który świetnie komponuje się z wieloma typami kuchni, np. włoską bądź hiszpańską. Zarówno te z aromatycznej, olejowej zalewy jak i przechowywane na wzór suszonych grzybów w woreczku czy pojemniku są wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw. Dziś zdradzimy Wam, jak zrobić je samemu w domu.
Szkoły są dwie. Można to zrobić w suszarce do ziół i owoców oraz w piekarniku. Obojętnie, którą metodę wybierzesz, musisz umyć pomidory, pokroić je na połówki i oddzielić gniazda nasienne. Następnie rozłóż je na sitach lub blachach oraz włóż do suszarki lub piekarnika z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami na ok. 100 stopni. Tak przygotowane pomidory susz przez około 8 godzin. Musisz jednak monitorować postępy schnięcia. Gotowy pomidor będzie zupełnie suchy oraz zmniejszy swoją objętość.
Wysuszone pomidory przekładamy do słoików, zapełniając ok 70% powierzchni i zalewamy gorącym olejem roślinnym bądź oliwą, w taki sposób, by wszystkie pomidory zostały przykryte. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione zioła, np. tymianek, oregano czy bazylię, a także suszone chili, czy plasterki czosnku.
Suszone pomidory to sposób na zamknięcie pełni lata w słoiku. To jeden ze smaczniejszych przetworów, które z pewnością przydadzą się w każdej kuchni i nadadzą niepowtarzalnego smaku każdemu daniu.