Nabiał w diecie — jakie produkty wybierać?

Nabiał w diecie — jakie produkty wybierać?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Dobra dieta powinna dostarczać organizmowi wszystkie składniki niezbędne do jego funkcjonowania. To od niej zależy nasze samopoczucie — zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Ważną rolę odgrywają produkty nabiałowe, bogate m.in. w budulec wszystkich narządów w organizmie, czyli białko. Które z nich warto spożywać regularnie?

Mleko — cenne źródło białka i wapnia

Mleko to źródło jakościowego białka, które odgrywa ważną rolę w budowie mięśni. W składzie mleka znajduje się kazeina i serwatka, czyli źródła niezbędnych aminokwasów potrzebnych organizmowi. Mleko jest także bogatym źródłem wapnia — pierwiastka wpływającego pozytywnie na strukturę kości.

Jogurt — wspomaga pracę jelit

Jogurty naturalne, do picia, deserowe — niezależnie od tego, na który z nich się zdecydujesz, zrobisz swojemu organizmowi przysługę. Ich regularne spożywanie pomaga utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach, co docenią osoby zmagające się z syndromem jelita drażliwego. Podobnie jak inne produkty nabiałowe, jogurty są dobrym źródłem białka.

Masło — bogate źródło witamin

Masło to idealny dodatek do potraw niezależnie od charakteru dania. Jajecznica na śniadanie, kanapki do pracy czy szkoły, a nawet ziemniaczki z ogniska — trudno je sobie wyobrazić bez odrobiny masła z prawdziwej śmietanki. Wielu docenia je za walory smakowe, jednak to nie koniec zalet — masło dostarcza witamin A, D, E i K, a ponadto zawiera CLA, czyli skoniugowane dieny kwasu linolowego, które wykazują działanie antynowotworowe.

Jak wybrać dobrego producenta produktów mlecznych?

Półki sklepowe uginają się od zarówno od produktów mlecznych, jak i produktów imitujących wyroby z mleka. Najprostszym zestawieniem są masła i margaryny — dla wielu konsumentów to podobne produkty, lecz ich działanie na organizm jest całkowicie odwrotne. 

Masło jest bogate w składniki mineralne, a spożywane w umiarkowanych ilościach nie odkłada się w formie tkanki tłuszczowej. Dla porównania, margaryny i miksy tłuszczowe często mają w składzie tłuszcze utwardzone, które mają fatalny wpływ na zdrowie. Najważniejsze, aby nauczyć się je rozróżniać — dlatego tak ważne jest czytanie składu produktów.

Warto mieć na względzie renomę producenta. Firmy, które są obecne na rynku od wielu lat, utrzymują wysoką jakość, aby utrzymać przy sobie lojalnych konsumentów. Dobrym przykładem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw, której tradycja sięga początków minionego wieku. Jej produkty można znaleźć w wielu polskich sklepach. Szczegółowa oferta OSM Krasnystaw jest dostępna na stronie internetowej: https://www.krasnystaw.eu/pl.

Fot.: engin akyurt/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czego nie może zabraknąć w ogrodzie?
Czego nie może zabraknąć w ogrodzie?
Zastanawiasz się, jak zaaranżować swój ogród? Podpowiadamy, czego nie może w nim zabraknąć!
Domowa wędzarnia – dlaczego warto rozważyć jej budowę?
Domowa wędzarnia – dlaczego warto rozważyć jej budowę?
Poznaj wady i zalety domowej wędzarni!
Lato w ogrodzie. Jakie prace należy wykonać?
Lato w ogrodzie. Jakie prace należy wykonać?
Już niedługo lato – przeczytaj, jakie prace warto wykonać w ogrodzie.
Ostatnie wpisy