Waldemar Brandt/unsplash.com

Pomidorki koktajlowe to odmiana pomidorów, które nie tylko świetnie smakują w sałatkach i innych potrawach, ale także nie mają zbyt wiele wymagań co do uprawy. Można hodować je nawet na balkonie. 

Pomidory drobnoowocowe charakteryzują się nie tylko mniejszym rozmiarem, ale także mniejszymi wymaganiami. Są odporniejsze na choroby, a hodować je można nawet w doniczce na balkonie. Jeśli marzą Ci się pomidory własnej uprawy, a nie masz zbyt wiele miejsca w ogrodzie, pomidorki koktajlowe to świetne rozwiązanie. Sprawdź, jak je uprawiać!

Skąd się wzięły pomidory? 

Pomidory na dziko rosły w Ameryce Południowej, w okolicach Peru. Do Europy przywędrowały dopiero jakieś 100 lat po odkryciu przez Kolumba nowego lądu, a najszybciej zadomowiły się we Włoszech, gdzie do tej pory wykorzystywane są w większości potraw stanowiących podstawę tamtejszej diety. Nazywano je tam nawet złotymi jabłkami. W Polsce nie cieszyły się taką popularnością – uważano je za prymitywne pożywienie, niektórzy twierdzili nawet, że są trujące.

Dzisiaj mnogość odmian pomidorów zaskakuje i zachwyca. Zwłaszcza że przy odpowiedniej znajomości wymogów tych roślin możesz hodować je w swoim ogródku czy na balkonie. 

Wybierz odpowiednie stanowisko – z ciepłych krajów, ciepłolubne

Pomidory to rośliny ciepłolubne, które najlepiej rosną na stanowiskach mocno nasłonecznionych. Ta zasada nie sprawdza się jednak do końca w odmianach pojemnikowych, które lepiej radzą sobie na balkonach zachodnich lub południowo-wschodnich, gdzie słońce nie nagrzewa pomieszczenia aż tak. Głównie dlatego, że pomidory z natury podatne są na poparzenia liści i owoców. Trzeba więc poświęcać im dużo uwagi i nie narażać na zbyt mocne promieniowanie słoneczne. Nie możesz jednak pozwolić na to, by sadzonki narażone były na niskie temperatury. Lubią miejsca ciepłe i zaciszne, dobrze więc będą rosnąć pod osłonami w ogrodzie i na balkonach zamkniętych (bez wiatru). Wysadzać do gleby lub wystawiać na balkony można je już w połowie maja, po ostatnich wiosennych przymrozkach. 

Podlewanie i gleba – co trzeba wiedzieć? 

Jeśli sadzisz pomidorki koktajlowe w ogrodzie, najlepiej posadzić je w ziemi przepuszczalnej, lekkiej i żyznej. Konieczne trzeba je przywiązać do bambusowych lub drewnianych palików, które będą podtrzymywać owocujące pędy. Ziemia wykorzystywana do upraw pomidorów powinna być zasobna w składniki odżywcze i mieć pH pomiędzy 5,5 a 6,5. Pamiętaj, aby w donicy – głębokiej na co najmniej 30 cm – zrobić odpowiedni drenaż, który odprowadzać będzie nadmiar wody. Ziemię można również zmieszać z torfem i piaskiem, aby zapewnić sadzonkom optymalne warunki. Pomidory są także wrażliwe na niedobory boru, dlatego warto co dwa tygodnie dostarczać im dodatkowych witamin i minerałów ze specjalnymi nawozami, takimi jak biohumus. 

Podlewaj swoje sadzonki mniej więcej co dwa dni, gdy ziemia lekko przeschnie. Jeśli pomidorki stoją w donicy w słonecznym miejscu, być może konieczne będzie podlewanie nawet codziennie. Uważaj, by nie popryskać wodą owoców i liści, gdyż staną się bardziej podatne na poparzenia słoneczne.

Jak wysiewać i uprawiać? 

Pomidorki koktajlowe można uprawiać od nasionka. Nasiona wysiewa się od marca do kwietnia do doniczek, pudełek lub miniszklarenek. Wystarczy, że wciśniesz nasionka palcem w ziemię i stale będziesz utrzymywać wilgotność gleby – ma być zwilżona, nie mokra! Sadzonki trzymaj w cieple, w temperaturze pokojowej, a przed wysadzeniem na stałe miejsce w połowie maja, warto je kilka razy pikować. Aby rosły piękne i dorodne, należy urywać boczne pędy. Zbiory pomidorków możesz przeprowadzać od lipca do września. 

Zdjęcie główne: Waldemar Brandt/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.