Arcaion/pixabay.com

Lato w pełni, a z nim moc warzyw i owoców na wyciągnięcie ręki. W naszych sadach i ogrodach możemy spotkać wiele gatunków pysznych, lokalnych odmian nie tylko tych popularnych, ale także niszowych owoców. Jednymi z nich są porzeczki. Niestety z powodu ich kwaskowatego posmaku nie należą do ulubieńców, choć ze względów zdrowotnych powinny. 

Porzeczki to dość niedoceniane owoce. Choć w Polsce możemy spotkać wiele ich odmian, nie każdy je lubi. W ogrodach występują zarówno porzeczki czarne, złote, białe, jak i czerwone. Te ostatnie są skarbnicą wielu prozdrowotnych składników, które świetnie wpływają na nasz organizm. Doskonale nadają się do przetworów, jako dodatek do ciast czy ich dekoracji.

Właściwości czerwonej porzeczki 

Chyba każdy wie, że najsmaczniejsze owoce to te zerwane prosto z krzaka czy drzewa. Podobnie jest z porzeczkami. Te dość kwaskowate jagody są świetnym dodatkiem do diety, ze względu nie tylko na niską kaloryczność (na 100 g przypada tylko 46 kalorii), ale również na liczne właściwości prozdrowotne. Są skarbnicą witamin A, C, E, PP i K. Ich spożycie pozytywnie wpływa na odporność i walkę z cholesterolem, ponadto rewelacyjnie działają na ciśnienie tętnicze oraz wspomagają odchudzanie. Zalecane są szczególnie dla osób walczących z dolegliwościami związanymi z układem moczowym (działają moczopędnie i wspierają podczas usuwania kamieni nerkowych), a także dolegliwościami sercowymi czy skórnymi, gdyż hamują proces starzenia się i wspierają walkę z trądzikiem. Dietetycy szczególnie zalecają je niejadkom, gdyż czerwone porzeczki zaostrzają apetyt, ale także wspierają pracę jelit. Zalecane są również osobom cierpiącym na zgagę i niestrawność. Z ciekawostek – pomagają także na bóle menstruacyjne. 

Uprawa czerwonej porzeczki

Porzeczki są stosunkowo proste w uprawie i nie wymagają od nas dużego zaangażowania czy nakładów pracy. Najlepiej służy im słoneczne stanowisko, poradzą sobie również w półcieniu, choć mogą wtedy mniej owocować. Zanim posadzimy je do gruntu, musimy pamiętać, by przygotować odpowiednio glebę. Najlepiej kilka dni wcześniej przekopać miejsce na głębokość ok. 40 cm. Zabieg ten pomoże napowietrzyć glebę. Podczas kwitnienia krzewy muszą mieć zapewniony odpowiedni poziom wilgoci. W przypadku suchej wiosny warto nawet rozważyć systematyczne podlewanie krzaków. W ten sposób zapewnimy sobie lepsze plony. Dla najlepszych efektów nawozimy co około 2, 3 lata, obornikiem bądź specjalnym nawozem. Trzeba zwrócić uwagę, by w składzie nawozu nie znajdowały się żadne chlorki, gdyż roślina ta ich nie akceptuje. Zaleca się rozsadę w szpalerze co około metr. Wtedy porzeczki najlepiej owocują, a my mamy do nich łatwy dostęp podczas pielęgnacji czy zbiorów. 

Krzewy owocują zazwyczaj od czerwca do połowy sierpnia i to wtedy możemy cieszyć się smakiem pysznych owoców. 

Do omówienia właściwej pielęgnacji czerwonej porzeczki brakuje nam już tylko kwestii przycinania. Jeśli zależy nam na odmłodzeniu krzewu i zapewnieniu mu lepszego owocowania powinniśmy przycinać stare i zgrubiałe pędy na wysokości około 20 cm od ziemi. Pozwoli to rozwinąć się innym, młodym gałęziom. Po przycięciu w kolejnym sezonie porzeczka zacznie puszczać nowe pędy, a 2 lata po zabiegu zacznie owocować. 

zdj. główne: Arcaion/pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.