Zupa z botwiny z ziemniakami — przepis

Na stole
Zupa z botwiny z ziemniakami — przepis
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Czerwiec i lipiec to miesiące, w których na naszych stołach króluje chłodnik i botwinka. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe dania z tej królowej wiosennych i wczesno letnich zup można wyczarować w prosty sposób. Oto nasz sprawdzony przepis na zupę z botwiny.

Zupa z botwiny z ziemniakami

Składniki: 

  • 2 litry bulionu drobiowo-jarzynowego
  • pęczek botwinki razem z buraczkami
  • 6-8 ziemniaków
  • świeżo posiekany koperek
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, może być 18%
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

Ziemniaki oraz buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Podsmażamy przez chwilę w garnku na maśle. Następnie wlewamy do nich gorący, wcześniej przygotowany bulion i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu ugotowania się buraków i ziemniaków). Kroimy koperek, listki oraz łodygi buraków i dodajemy je do zupy po ok. 12-13 minutach. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę możemy dodać bezpośrednio do garnka lub na talerzu w trakcie podawania. W wersji „na bogato” możemy również dołożyć cząstki jajka ugotowanego na twardo. Smacznego! 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiednią klimatyzację do twojego domu lub firmy?
Jak wybrać odpowiednią klimatyzację do twojego domu lub firmy?
Wybór odpowiedniej klimatyzacji jest kluczowy dla komfortu w domu czy biurze. Dowiedz się, jakie czynniki powinieneś wziąć pod uwagę: typy klimatyzacji, wielkość pomieszczenia, poziom hałasu i zużycie energii.
Jak dbać o betonowe podłogi?
Jak dbać o betonowe podłogi?
Szukasz estetycznych, nowoczesnych i jakościowych rozwiązań? Przekonaj się, że betonowe podłogi mogą doskonale odpowiedzieć na Twoje potrzeby. Zadbaj o optymalne wykończenie i zadbaj o posadzki tak, aby służyły Ci przez długi czas.
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Z ulgą pożegnaliśmy już zimę, ale wiosna i lato to najlepsze pory, aby przygotować się do kolejnej. Czego nie może wtedy zabraknąć w Twojej spiżarni? Oczywiście przetworów z cukinii
Ostatnie wpisy