Zielona sałata do obiadu. Jak ją podać?

Świeża zielona sałata to źródło magnezu, żelaza i potasu oraz witamin z grupy B, E i C. W dodatku, podana na stole pięknie się prezentuje i ozdabia całość swoim żywym kolorem. Jak ją przyrządzić, aby nie tylko ładnie wyglądała, ale i smakowała? Oto kilka propozycji!

1. Sałata masłowa ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem

Aby dodać zielonej sałacie nieco smaku, chętnie polewamy ją śmietaną i posypujemy solą lub cukrem – zależnie od preferencji. Oprócz tego możemy dodać do sałaty kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek oraz drobno posiekanego szczypiorku, a całość pokropić świeżym sokiem z cytryny – tak podana sałata może zadowolić każde podniebienie.

2. Sałata ze śmietaną i ziarnami słonecznika

Innym sposobem na podkreślenie smaku sałaty ze śmietaną jest dodanie ziaren słonecznika. To wersja całkowicie na słono. Ziarna słonecznika najlepiej wcześniej przyprażyć nieco na patelni bez tłuszczu. Po dosypaniu ich do sałaty ze śmietaną dodajemy nieco soli i odrobinę czarnego pieprzu.

3. Zielona sałata po francusku

Do przygotowania sałaty po francusku wybieramy ulubiony rodzaj zielonej sałaty i przyrządzamy specjalny sos – to on nada zieleninie wyrazistego smaku. Do zrobienia sosu potrzebne będą:

  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek),
  • posiekany szczypiorek, koperek i pietruszka,
  • szczypta soli i pieprzu.

Całość składników mieszamy ze sobą, siekamy sałatę, po czym łączymy ją z sosem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.