Humphrey Muleba/unsplash.com

Marynowane jarzyny to świetny sposób na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Dzięki temu prostemu procesowi nadasz warzywom zupełnie inny smak, a na dodatek przedłużysz ich trwałość. Dowiedz się, jak zaskakujące połączenia składników komponują się w niebanalne weki, bogate w składniki odżywcze. Przedstawiamy najlepsze przepisy, które zmienią Twoje podejście do marynowania.

Cukinia po meksykańsku – coś dla amatorów słodko-kwaśnych dodatków

Jeśli lubisz eksperymentować ze słodko-kwaśnymi daniami, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Cukinia nabierze całkowicie nowego smaku, który z pewnością zaskoczy każdego smakosza. Na dodatek dostarczy Ci mnóstwo witamin A i C oraz wzbogaci dietę w foliany, beta-karoten, sód i potas.

Do przygotowania pięciu porcji potrzebujesz 2000 g cukinii, główkę czosnku, sól, 360 g pomidorów, szklankę cukru, pół szklanki octu spirytusowego, olej rzepakowy, słodką paprykę w proszku, papryczkę chilli i trochę oleju.

Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, przejdź do umycia warzyw. Pokrój cukinie w paski i usuń z nich gniazda nasienne. Obierz czosnek i podziel każdy ząbek na kilka kawałków. Posiekaj chilli, a następnie wymieszaj ją w misce razem z cukinią, czosnkiem, łyżką słodkiej papryki i łyżką soli. Taki zestaw odstaw na około dwie godziny, aby składniki nadały kabaczkowi aromat. W tym czasie możesz sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę. Następnie należy je zblendować i zagotować w garnku razem ze szklanką cukru i połową szklanki octu spirytusowego. W międzyczasie możesz wyparzyć słoiki wrzątkiem. Kolejno ułóż kawałki cukinii ze wcześniejszej mieszanki w wekach, po czym zalej je zagotowanymi pomidorami. Do każdego słoika dodaj łyżkę oleju, a następnie zakręć i gotuj słoiki przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka. Na koniec dokręć nakrętki i postaw przetwory do góry dnem. Możesz też przykryć je ścierką, aby utrzymać temperaturę. Smacznego!

Cukinia z papryką w zalewie octowej – wyjątkowe połączenie

Polecamy również połączenie dwóch popularnych warzyw. Cukinia z papryką często goszczą na obiadowych talerzach, jednak nie w takim wydaniu. Proponujemy przygotowanie ich w zalewie octowej, która nada im zupełnie nowy smak.

Do przygotowania pięciu porcji będziesz potrzebować 500 g cukinii, 250 g czerwonej papryki, 250 g żółtej papryki i 500 ml octu spirytusowego. Dodatkowo przydadzą Ci się sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca i cukier.

Na początek dokładnie umyj wszystkie warzywa. Następnie pokrój cukinie w słupki, w taki sposób, aby bez problemu mieściły się w słoiku. Papryki potnij w paski po usunięciu gniazd nasiennych. Wlej litr wody i 500 ml octu do garnka, dodaj cukier i sól wedle uznania. Powstałą zalewę wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie wyparz słoiki wrzątkiem. Włóż do nich cukinie, papryki, gorczyce, liście laurowe i ziele angielskie. Zadbaj, aby każdy słoik był równo wypełniony warzywami, inaczej mogą wystąpić różnice w smaku. Zalej je gorącą zalewą i starannie dokręć. Zagotuj słoiki, a następnie wyjmij je z garnka. Na koniec dokręć nakrętki i postaw przetwory do góry dnem. Smacznego!

zdj. główne: Humphrey Muleba/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.