Pomidorki koktajlowe – przepis na szybką sałatkę

Na stole
Pomidorki koktajlowe – przepis na szybką sałatkę
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pomidorki koktajlowe to pyszny i łatwy w uprawie dodatek do potraw. Możemy zasadzić je w ogrodzie lub w skrzyni na tarasie, a nawet na balkonie. Pięknie wyglądają zarówno w donicy, jak i na talerzu. 

Witaminy prosto z krzaczka

Ze względu na bogactwo witamin, pomidorki koktajlowe, zaliczane są do najzdrowszej żywności świata. Duża garść zjedzonych pomidorków pokrywa 15% dziennego zapotrzebowanie na witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność. Pomidorki są także bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie żelaza i wpływa na elastyczność skóry. Mała miseczka pomidorków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 10%.

>> Zobacz też: Nowalijki – co to takiego? Czy są zdrowe?

Pamiętajmy, że zarówno witamina A, jak i witamina C należą grupy przeciwutleniaczy i hamują działanie wolnych rodników. Spożywając produkty bogate w te witaminy, spowalniamy procesy starzenia oraz zabezpieczamy organizm przed rozwojem niebezpiecznych chorób, także nowotworów. Z pewnością warto jeść pomidory, które w towarzystwie prostych składników wzbogacą naszą dietę o ważne składniki odżywcze. Oto przepis na prostą i lekką sałatkę z pomidorkami koktajlowymi.

Photo by Christo Anestev from Pixabay.com
Photo by Christo Anestev from Pixabay.com

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 0,5 długiego zielonego ogórka,
  • 50 g sera feta,
  • 2 duże garście rukoli lub sałaty
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 średnia żółta papryka

Sos

Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z solą i pieprzem (do smaku) oraz z 0,5 łyżeczki suszonej bazylii.

Wykonanie

Ser feta pokrój w kostkę. Dokładnie umyj warzywa, a następnie pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na grube plasterki (bez obierania), z papryki usuń nasiona i pokrój ją w paski. Pietruszkę i rukolę opłucz zimną wodą. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Warzywa wymieszaj ze sobą w głębokim talerzu lub misce. Dodaj ser feta i polej całość sosem. Pyszna i lekka sałatka gotowa a jedna porcja zawiera ok. 150 kalorii. Smacznego! 

sałatka z pomidorkami i fetą
Photo by pastel100 from Pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Szymon 22.04.2021

    Pomidorki koktajlowe to tylko z własnej hodowli, te ze sklepu to sama chemia!!

Rekomendowane
Wiosenne porządki w ogrodzie. O czym należy pamiętać?
Wiosenne porządki w ogrodzie. O czym należy pamiętać?
Wiosna już jest z nami, więc nadszedł czas, by zabrać się za wiosenne porządki. Sprawdź, czy na pewno zająłeś się wszystkimi niezbędnymi rzeczami.
Zdrowotne właściwości kiszonek. Hit czy mit?
Zdrowotne właściwości kiszonek. Hit czy mit?
Czy spożywanie kiszonek rzeczywiście jest korzystne dla zdrowia? Sprawdź!
Wanny ogrodowe. Romantyczny wieczór na tarasie
Wanny ogrodowe. Romantyczny wieczór na tarasie
Rozważasz zakup wanny tarasowej lub ogrodowej? Dowiedz się, dlaczego warto zainwestować w zewnętrzne jacuzzi!
Ostatnie wpisy