Kuchnia wegetariańska słynie z warzywnych smarowideł i alternatyw mięsnych pasztetów. Jedną z takich propozycji jest pasztet z cukinii. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak go wykonać. 

Pasztet wegetariański to świetny pomysł na danie bez mięsa. To smaczne smarowidło na kanapki, które z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym. Subtelne połączenie cukinii z nutą czosnku to propozycja na rodzinny obiad czy kolację z chłopakiem, oprócz tego to istna bomba witaminowa, która dostarczy energii na długi czas!

Przeczytaj też jak uprawiać dynię piżmową!

Potrzebne składniki:

  • 1 średnia zielona cukinia – ok. 400 g,
  • 1 średnia żółta cukinia – ok. 400 g,
  • 2 średnie marchewki – ok. 280 g,
  • 2 średnie cebule – ok. 250 g,
  • 3 duże ząbki czosnku – ok. 20 g,
  • 6 łyżek oleju (ok. 90 ml),
  • 4 duże jajka,
  • 4 czubate łyżki bułki tartej,
  • ½ szklanki kaszy manny – ok. 100 g,
  • 6 czubatych łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • sól do smaku (minimum 1 płaska łyżeczka),
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Wykonanie:

  1. Jeśli mamy do czynienia z młodą cukinią o miękkiej skórce, nie należy jej obierać. Natomiast starsze, twarde warzywo najlepiej obrać i odciąć dwa końce. Zetrzyj cukinię na tarce za pomocą dużych oczek. Dodaj sól wedle uznania, najlepiej jednak sprawdza się wersja z jedną łyżeczką. Odstaw w zacienione miejsce na 20 minut. Po upływie tego czasu wyciśnij wodę z cukinii. Możesz do tego celu użyć sitka.
  2. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i umyj. Następnie cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  4. Patelnię przygotuj przez podgrzanie na niej dwóch łyżek oleju. Dodaj cebulę i szczyptę soli. Smaż na małym ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli, ale nie będzie rumiana. Możesz dodać odrobinę wody. Kolejno dorzuć czosnek i smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund, mieszając warzywa. Po tym czasie odstaw patelnię na bok i wystudź produkty. Dopraw curry, solą, papryką słodką mieloną oraz ostrą papryką, wedle uznania. Na samym końcu dorzuć kilka łyżek drobno pokrojonego kopru i wymieszaj. 
  5. Do dużego naczynia wrzuć startą cukinię, już po odsączeniu wody. Wymieszaj ze startą marchwią, ostudzoną cebulą z czosnkiem, jajami, olejem, kaszą manną oraz bułką tartą. 
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej, by Twoja keksówka miała wymiary 11 cm × 30 cm. Umieść w formie ciasto i dokładnie rozprowadź. 
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Umieść formę w piekarniku na środkowym poziomie. Jeśli masz taką opcję, wybierz funkcję bez termoobiegu i pieczenie góra–dół. Pasztet piecz około 1 godziny 20 minut, co jakiś czas kontroluj jego konsystencję. 
  8. Po upływie tego czasu wyjmij formę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie pasztet odrobinę stężeje. Wyjmij danie z formy i oddziel od papieru do pieczenia. Odstaw pasztet z cukinii do całkowitego wystudzenia. Nie krój ciepłego pasztetu, gdyż bardzo łatwo będzie się rozpadał. Smacznego!

Zanim umieścisz pasztet w piekarniku, możesz ozdobić go pietruszką, szczypiorem i koperkiem. Wierzch posmaruj oliwą za pomocą pędzelka, by zarumienił się podczas pieczenia. Pasztet z cukinii świetnie komponuje się z kremem z dyni z dodatkiem kurkumy i curry.

Zdjęcie główne: efektowne_pl/pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.