Louis Hansel/unsplash.com

Chcesz przygotować pożywny obiad według zasad diety wegetariańskiej? Nic prostszego! Sprawdź naszą propozycję, a Twoi domownicy oraz goście będą zachwyceni! 

Dieta wegetariańska zyskuje na popularności!

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na dietę bezmięsną. Chodzi nie tylko o korzyści środowiskowe, ale także o to, że jest ona dobra dla naszego zdrowia. Ten model żywienia ma coraz większe grono entuzjastów, co wcale nas nie dziwi. Dieta wege jak najbardziej może być pełnowartościowa i zbilansowana. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na świetny obiad – kotlety z buraka i purée z batatów, Co powiesz na taką alternatywę dla klasycznego obiadu z kotletem mięsnym i ziemniakami w roli głównej?

Kotlety z buraka – jak zrobić?

Wegańskie kotleciki z buraka to wspaniała alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych, zarówno do obiadów, jak i na przykład do burgera. Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, warto ich spróbować! Czego będziesz potrzebować? Zaopatrz się w: 3–4 duże buraki, sól, 3 duże ziemniaki, 2 posiekane korzenie selera, 2 jajka, 2 łyżki czerstwego pieczywa, pieprz, sól, masło lub olej do smażenia. 

  1. Buraki umieść w garnku z zimną i posoloną wodą. Gdy doprowadzisz do wrzenia, gotuj do miękkości. 
  2. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki oraz seler. 
  3. Gdy wszystkie warzywa się ugotują, obierz i ugnieć razem ziemniaki i buraki, dodaj seler.
  4. W naczyniu ubij jajka i wymieszaj je z okruchami czerstwego pieczywa. Odłóż, aż okruchy zmiękną, następnie dodaj warzywa, 1 i ⅔ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu. 
  5. Z powstałej masy uformuj płaskie kotleciki.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło, obsmaż z każdej strony.

Purée z batatów – przepis

Co podać do takich kotlecików? Odpowiedź jest prosta – purée z batatów będzie idealne! Na szczęście jest także proste do wykonania. Będziesz potrzebować: 600 g batatów, 1 łyżki masła, ⅓ łyżeczki mielonej papryki, szczypty gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu do smaku. 

  1. Bataty obierz, pokrój w większe kostki, umieść w garnku wypełnionym zimną wodą. Posól. Gotuj do miękkości przez około 15 minut. 
  2. Warzywa odcedź, dodaj masło. Bataty należy teraz rozgnieść tłuczkiem. 
  3. Czas na dodanie przypraw – pieprzu, papryki oraz gałki muszkatołowej. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładkie purée. 
  4. Udekoruj je świeżymi ziołami – na przykład rozmarynem. 

Inne pomysły na obiady wege

Aktualnie dieta wegetariańska jest tak popularna, że bez problemu można znaleźć świetne przepisy na każdy posiłek. Kotlety z buraka w połączeniu z purée z batatów to dobra opcja na obiad dla rodziny lub gdy planujesz przyjąć gości. To intrygujące połączenie smaków spodoba się wielu osobom! Pomysłów na wegeobiady jest naprawdę wiele. Należą do nich między innymi: 

  • pulpety z soczewicy,
  • spaghetti z warzywami,
  • smażony makaron z tofu,
  • wegetariańskie leczo,
  • kaszotto z pieczonymi warzywami,
  • wegański burger.

Zdj. główne: Louis Hansel/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.