Większość z nas chipsy kojarzy jedynie z ziemniakami. Na szczęście istnieje jednak kilka mniej kalorycznych alternatyw, które warto wypróbować. Poznaj przepis na pyszne chipsy z bakłażana!

Tradycyjne chipsy z ziemniaków nie są polecane osobom dbającym o linię. Tę przekąskę można przygotować również z innych warzyw, na przykład z bakłażana, a nawet z niektórych owoców. Oprócz tego, że chipsy będą zdrowsze, to zachwycą również oryginalnym smakiem! Zobacz, jak przygotować domowe chipsy z bakłażana i dlaczego warto ich spróbować.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany (ok. 0,5 kg);
  • 1 szklanka mąki pszennej (120 g);
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml);
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek (125 ml);
  • 2 łyżki soli (30 g);
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego lub papryki wędzonej (15 g).

Sposób przygotowania

Na początku dokładnie umyj bakłażany pod bieżącą wodą, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. Wymieszaj w miseczce sól, paprykę wędzoną lub sól i rozmaryn (lub inne zioła, jakie lubisz). Następnie wlej do miseczki wodę gazowaną. Włóż do niej pokrojone plasterki bakłażana tak, aby wszystkie były w całości przykryte. Pozostaw je na ok. 20 minut, a następnie starannie je odsącz. Następnie wlej oliwę z oliwek na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. W międzyczasie obtocz chipsy w mące. Gdy oliwa się rozgrzeje, usmaż bakłażany na złoty kolor. Usmażone plasterki warzyw odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na końcu przełóż wszystkie gotowe chipsy na talerz, posyp solą i podawaj z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tu sos czosnkowy, tatarski lub pomidorowa salsa.

Przeczytaj też jak zrobić pasztet z cukinii.

Dlaczego warto przygotować chipsy z bakłażana?

Bakłażan to bardzo smaczne, zdrowe warzywo, które można wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych potraw. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi i pozytywnie wpływa na cerę. Przede wszystkim bakłażan to cenne źródło flawonoidów i witaminy E. Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne. Zawiera również kwas foliowy, który jest niezwykle istotny w diecie kobiet w ciąży. Z kolei błonnik pokarmowy powinien znaleźć się w jadłospisie osób na diecie odchudzającej i dbających o linię. Bakłażan to warzywo o działaniu moczopędnym, więc świetnie sprawdzi się przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz pomoże usunąć toksyny z organizmu. Ponadto pomaga zwalczać problemy z wątrobą, stymulując produkcję żółci.

Domowe chipsy z bakłażana i nie tylko – zainspiruj się!

Dla osób, które nie przepadają za bakłażanem albo chcą nieco poeksperymentować z przygotowaniem domowych warzywnych chipsów, istnieje wiele ciekawych alternatyw. Warto wypróbować na przykład chipsy z warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler czy buraki. Sposób przygotowania jest bardzo podobny jak w przypadku chipsów z bakłażana. Warto jedynie pamiętać o odpowiedniej kolejności smażenia w zależności od miękkości warzyw (należy zacząć od pietruszki lub selera, następnie wrzucać na olej marchew, a na koniec plasterki buraczków). 

Kolejną, bardzo oryginalną propozycją są chipsy z jarmużu. Do ich przygotowania potrzebny będzie jedynie piekarnik, 100 g jarmużu paczkowanego, sól oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wystarczy nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza, jarmuż umyć i przełożyć do miski (bez twardych łodyżek). Doprawić go solą i oliwą, a następnie umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 10 minut na górnej półce piekarnika.

Zdjęcie główne: SHVETS production/pexels.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.