Charakterystyczny smak papryki sprawia, że na jej bazie można przygotować wiele pysznych dań, od zup i gulaszy przez placki, omlety po sosy i pasty do kanapek. Przedstawiamy pięć sprawdzonych przepisów z papryką w roli głównej!
Zupa z papryki i pomidorów
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 opakowanie mleczka kokosowego,
- przyprawy: sól, bazylia, granulowany czosnek, ostra papryka.
Sposób przygotowania
Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez około 25 minut. Skórka powinna zrobić się aż czarna. Upieczone papryki wkładamy do papierowej torby na 15 minut. Po tym czasie usuwamy z warzyw skórkę, gniazda nasienne i szypułki. Następnie w garnku dusimy pomidory z mleczkiem kokosowym, przyprawiamy solą, bazylią, czosnkiem i ostrą papryką. Obraną paprykę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez minimum 15 minut. Na koniec wszystko blendujemy.
Leczo z papryką i cukinią
Składniki:
- 2 papryki,
- 4 średnie cukinie,
- 2 cebule,
- 200 g kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 5 pomidorów,
- pół szklanki wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, natka pietruszki, liście laurowe.
Sposób przygotowania
Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw podsmażamy kiełbasę z boczkiem, po chwili dodajemy cebulę i paprykę, smażymy razem przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dorzucamy cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy danie pod przykryciem. Po 15 minutach dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Pasta z papryką i awokado
Składniki:
- pół papryki,
- 1 dojrzałe awokado,
- 150 g kremowego serka (mascarpone lub philadelphia),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół szklanki listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekane listki bazylii i serek. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem, grzankami lub plackami tortilli.
Faszerowane papryki wege
Składniki:
- 4 papryki,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 papryczka chili,
- pietruszka,
- przyprawy: kurkuma, słodka papryka, oregano, kolendra, kmin rzymski.
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez minutę. Następnie jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a resztę odkładamy. Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy półtorej szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut. Na patelni smażymy posiekaną cebulę, papryczkę chili i czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy (po jednej łyżeczce), mieszamy i dorzucamy pokrojoną cukinię. Całość smażymy 5 minut, po czym dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę. Gotowym farszem nadziewamy papryki, wkładamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 25 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną pietruszką.
Sos paprykowy do mięs
Składniki:
- 1,5 kg papryki,
- 2 papryczki chili,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 250 g cukru,
- 1 szklanka oleju,
- ponad pół szklanki octu,
- główka czosnku,
- łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania
Po usunięciu gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa. Gotowy miąższ przekładamy do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek i wszystkie pozostałe składniki. Całość zagotowujemy i dusimy przez około godzinę, aż sos zgęstnieje. Gotowy, jeszcze gorący sos nakładamy do słoików, które następnie zakręcamy i układamy do góry dnem.
Zdj. główne: Nick Fewings/unsplash.com
Dodaj komentarz